Generellt varierar viner gjorda på Solaris-druvan mycket i doft och uppvisar allt från aromatiska toner till mogna gula äpplen och honungstoner.
Troligen beroende på odlingslokal och vinmakningsfilosofi.
Smaken är kraftig och koncentrerad och druvan ger ofta viner med god kropp.

Många uppvisar också en hög alkoholhalt på 13-14 %. Druvan tillhör den aromatiska skolan och har en lång eftersmak.

Våra viner på Kullahalvöns vingård uppvisar dofter med tydliga toner av fläderblom,  mineraler, krusbär och gröna frukter, vilket även går igenom i smaken tillsammans med en kryddighet och toner av valnöt och honungsmelon.

 

 

Som druvsort är Solaris är en medelväxande sort som ger gröna druvor. Denna druva är framtagen av det statliga vinistitutet i Freiburg genom att korsa sorterna Merzling och GM6493 och blev godkänd som egen druvsort 1975.

Den är en sk piwi planta (pilzwiderstandsfähige) och utmärker sig framför allt för att ha god motståndskraft mot sjukdomar och mjöldagg.

Klasarna är medelstora och plantorna är generellt rikt bärande. Bladen i sig är stora och lysande gröna. Solaris gör sig väl i vårt skånska väderklimat och ger bland de bästa vinerna i världen sett till viner som gjorts på denna druva, vilket lämpar sig för vår vision om ekologisk vinodling på Kullahalvöns Vingård.