Rondo är en är en blå druva som i likhet med Solaris används för framställning av vin, framför allt i svala klimat.

Det är en druvsort som mognar mycket tidigt och är härdad mot vinterfrost och falsk mjöldagg. 

Det är vanligt förekommande att odla Rondo i norra Europa där många klassiska Vitis vinifera-sorter/sorter av Vitis vivifera är svåra att få att mogna ordentligt, eftersom den vanligen ger bra färg och arom även på dessa odlingsplatser.

Eftersom druvsorten är mörskalig används den generellt sett till rött vin eller rosévin. Vår ansats är i likhet med många andra vingårdar i Europa att framställa ett rosévin på denna druva, men med strävan att göra ett ”matrosé".

Vårt rosévin har en mörkdjup rubinfärg med dofter från den skånska myllan, såsom smultron, hallon, björnbär, svarta vinbär.

Detta är dofter som går igenom i smaken och tillsammans ger detta en mycket god och behaglig upplevelse.

Vinet har, på grund av vårt sätt att hantera druvmaterialet, mycket smak och doft, vilket skiljer sig från många andra roséviner.

Till skillnad från Solaris, är Rondo en hybriddruva snarare än en renrasig Vitis vinifera, eftersom den har flera olika hybriddruvor i sitt stamträd.

Den skapades 1964 av professor V. Kraus i dåvarande Tjeckoslovakien genom att korsa sorterna Zarya Severa (en hybrid med Vitis amurensis i sin stamtavla) och St. Laurent.

Han erbjöd sin skapelse till Dr. Helmut Becker, som var verksam vid det tyska vinforskningsinstitutet i Geisenheim, och Becker fortsatte arbetet med druvsorten. Därför finns Rondo registrerad i sortregistren med en Geisenheim-kod, Gm 6494-5.