Kullahalvöns Vingård nyplanterar under maj månad drygt 7 hektar vinstockar med målet att utöka produktionen med 200 hektoliter (25.000 flaskor) per år av hög klass. 

På tre dagar ska 21 000 vinplantor ner i jorden på Kullahalvön i Skåne. Läget är noga utvalt och gedigna förberedelser med dränering, näringsoptimering och djupbearbetning av jorden har skett under vinterhalvåret för att skapa bästa tänkbara förutsättningar för en vinproduktion av högsta klass. 

Fyra sorter har valts ut; Souvignier gris, Muscaris, Donauriesling samt Solaris vilka alla är PIWI-sorter. PIWI-sorter är resistenta mot svampsjukdomar och behöver därför inte besprutas. ”I år är vi Europas största inköpare av PIWI-plantor” berättar den österrikiske vinmakaren Franz Schuster, viningenjör från Klosterneuburg University utanför Wien, som leder arbetet.

”På Kullahalvöns Vingård arbetar vi hårt för att göra vin av världsklass och att sätta Sverige på vinkartan” säger VD Victor Dahl. ”Det känns fantastiskt spännande och vi gör även en testplantering av över 20 olika sorter med varierande rotkombinationer för att hitta nya intressanta varianter som passar vårt klimat”. Detta är en av de största investeringarna i vinproduktion som någonsin gjorts i Sverige.

Välkommen den 9 maj k 15.00 på pressträff där vi berättar mer om vår satsning och vart svenskt vin är på väg. Ni får också möjlighet att plantera en egen vinranka att följa genom åren. 

Adress: Lyckerisvägen 52, Nyhamnsläge
Kontakt: Victor Dahl 042 - 444 21 00 eller 073-998 04 92
victor@brunnbyvingard.se
www.kullahalvonsvingard.com

Vi har samlat bilder som gärna får användas i artiklar om Kullahalvöns Vingård;
http://kullahalvonsvingard.com/vingardsbilder

Med vänliga hälsningar,
Victor och Franz

loggo
 

Kullahalvöns Vingård ligger vid foten av det klippiga Kullaberg i Nordvästra Skåne och producerar vin från egna vinstockar. Närheten till havet och långa ljusa kvällar gör att vi kan odla druvor av hög kvalitet. Våra viner är friska och aromatiska med härliga nyanser. För tillfället brukar vi 1,5 hektar och har en årlig produktion av cirka 4.000 liter vin. Årgång 2016 släpps på Systembolaget under sommaren då även en torr äppelcider kommer att lanseras.

 

 

Comment