Pressrelease: Stor investering på Kullahalvöns Vingård

Comment

Pressrelease: Stor investering på Kullahalvöns Vingård

Kullahalvöns Vingård nyplanterar under maj månad drygt 7 hektar vinstockar med målet att utöka produktionen med 200 hektoliter (25.000 flaskor) per år av hög klass. 

På tre dagar ska 21 000 vinplantor ner i jorden på Kullahalvön i Skåne. Läget är noga utvalt och gedigna förberedelser med dränering, näringsoptimering och djupbearbetning av jorden har skett under vinterhalvåret för att skapa bästa tänkbara förutsättningar för en vinproduktion av högsta klass. 

Fyra sorter har valts ut; Souvignier gris, Muscaris, Donauriesling samt Solaris vilka alla är PIWI-sorter. PIWI-sorter är resistenta mot svampsjukdomar och behöver därför inte besprutas. ”I år är vi Europas största inköpare av PIWI-plantor” berättar den österrikiske vinmakaren Franz Schuster, viningenjör från Klosterneuburg University utanför Wien, som leder arbetet.

”På Kullahalvöns Vingård arbetar vi hårt för att göra vin av världsklass och att sätta Sverige på vinkartan” säger VD Victor Dahl. ”Det känns fantastiskt spännande och vi gör även en testplantering av över 20 olika sorter med varierande rotkombinationer för att hitta nya intressanta varianter som passar vårt klimat”. Detta är en av de största investeringarna i vinproduktion som någonsin gjorts i Sverige.

Välkommen den 9 maj k 15.00 på pressträff där vi berättar mer om vår satsning och vart svenskt vin är på väg. Ni får också möjlighet att plantera en egen vinranka att följa genom åren. 

Adress: Lyckerisvägen 52, Nyhamnsläge
Kontakt: Victor Dahl 042 - 444 21 00 eller 073-998 04 92
victor@brunnbyvingard.se
www.kullahalvonsvingard.com

Vi har samlat bilder som gärna får användas i artiklar om Kullahalvöns Vingård;
http://kullahalvonsvingard.com/vingardsbilder

Med vänliga hälsningar,
Victor och Franz

loggo
 

Kullahalvöns Vingård ligger vid foten av det klippiga Kullaberg i Nordvästra Skåne och producerar vin från egna vinstockar. Närheten till havet och långa ljusa kvällar gör att vi kan odla druvor av hög kvalitet. Våra viner är friska och aromatiska med härliga nyanser. För tillfället brukar vi 1,5 hektar och har en årlig produktion av cirka 4.000 liter vin. Årgång 2016 släpps på Systembolaget under sommaren då även en torr äppelcider kommer att lanseras.

 

 

Comment

Svenskt vin på La Cité du Vin i Bordeaux

Comment

Svenskt vin på La Cité du Vin i Bordeaux

I tisdags öppnades portarna för La Cité du Vin i Bordeaux, franska presidenter var på plats under invigningscermonin. La Cité du Vin kan beskrivas som ett stort center som bara handlar om vin från alla världens hörn, det går att fördriva flera dagar med utställningar, guidade turer och provsmakningar. Väldigt kul att Kullahalvöns Vingård får vara med och representera svenskt vin, i vinshoppen och vinbaren finns våra vita från 2015, Cuvée Marine och Roscella, samt vår Rosé Auriel.

Comment

Lansering Systembolaget

Comment

Lansering Systembolaget

Nu lanserar vi även två av 2015 års viner på Systembolaget, Cuvée Marine 2015 och Rosé Auriel 2015 är två friska och fruktiga viner.

Vi finns i hyllorna på Väla, Ängelholm och i Höganäs, samt beställningssortimentet i hela landet;
Rosé Auriel (30301), 129 kr
Cuvée Marine (30309), 159 kr
Claret (30768), 169 kr (befintlig produkt)

För att beställa en blandlåda, klicka här

Comment

Konstrundan på Kullahalvöns Vingård: 25/3 - 3/4

Comment

Konstrundan på Kullahalvöns Vingård: 25/3 - 3/4

25/3 - 3/4

25/3 - 3/4

Under Konstrundan i påsk öppnar vi upp vingården. På menyn står skånskt hantverksvin och hantverksöl producerat på gården. Bland annat lanserar vi årgång 2015 som består av friska vita viner samt ett härligt rosé. Gällande ölet har vi nyligen bryggt en fruktig porter/stout och en uppfriskande lättöl (som man även får köpa med sig hem). Under veckan håller vi gratis visningar på vingården. Mat och vin passar bra ihop, vi samarbetar med lokala producenter som Kullalamm och Alex Chark.

Öppettider
Långfredag 11-18
Påskafton 11-18
Påskdagen 11-18
Annandag påsk 11-18
Vardagar 12-19
Lördag 11-18
Söndag 11-18

Visningar i vingården
Lär er mer om att driva vingård i Sverige. Nedan tidpunkter samlas vi på gården för gratis rundturer.
Helgdagar: 11, 13, 15, 17
Vardagar: 13, 17

Egen vinsalami
Tillsammans med Alex Chark har vi tagit fram salami marinerad i vårt vita vin och vår Claret, samt ölkorv förädlat med vår porter/stout.

Välkomna!

Comment

Ministerbesök

Comment

Ministerbesök

I måndags gästade landsbygdsministern Sven-Erik Bucht vingårdarna på Kullahalvön för att få en inblick i den svenska vinindustrin. Högst upp på agendan stod gårdsförsäljning och möjligheterna för Höganäs Kommun att skapa ett pilotprojekt med gårdsförsäljning av egenproducerat vin.

Träffen hölls på Arilds Vingård; först presenterade kommunalrådet Peter Kovacs historien om Kullahalvön och vilka möjligheter vi står inför med besöksnäringen med alla småproducenter som finns i regionen. Därefter fick vingårdarna presentera sig och berätta hur man arbetar på olika sätt med odlingar och försäljning. Vingårdarna på Kullahalvön är Villa Mathilda, Södåkras Vingård, Arilds Vingård samt vi på Kullahalvöns Vingård. Gemensamt för alla är att vi vill vara med och utveckla besöksnäringen och att gårdsförsäljning leder till ökad försäljning och nyanställningar. Med på mötet var även Christer Paulsson och Rikard Nilson och berättade om projektet Food Evolution som syftar till att utveckla nordvästra Skåne som en kulinarisk destination.

Sven-Erik Bucht var nöjd med eftermiddagen och imponerad över entreprenörskapsandan bland vingårdarna. Framöver är det intressant att se vad mötet leder till, dock är vi medvetna om att frågan är komplex och även innefattar områden som Sveriges alkoholpolitik och Systembolagets monopol. Frågan behandlas för tillfället som en folkhälsofråga medan vi gärna ser att man skiftar fokus till en näringslivsfråga. 

För att sammanfatta var det en trevlig eftermiddag där vingårdarna tillsammans med Höganäs Kommun kommer fortsätta att hålla frågan om gårdsförsäljning aktiv. Mer information om träffen går att få på följande länkar: 

Höganäs Kommun inklusive video

Helsingborgs Dagblad

Lokaltidningen

Comment

Vår praktikant från Bordeaux berättar

Comment

Vår praktikant från Bordeaux berättar

Bonjour à tous!

Mitt namn är Auriel Assayag och kommer från Bordeaux där jag också är född. När jag var ung bestämde jag mig tidigt för att studera oenologi vilket är läran om vin och dess tillverkning, vilken lycka! Kärleken och passionen till vin kommer från min far som flera gånger under uppväxten tagit fram en trevlig flaska vin till måltiderna. Sedan har också min äldre bror påverkat mig; han startade ett eget importföretag i London år 2007 som handlar med vin och champagne. Han är den som har riktat mitt vinintresse mot den mer vetenskapliga delen.

Nu efter tre års studier inom vinodling och oenologi har jag praktiserat och arbetat i olika vindistrikt runt om i världen. Jag har bland annat varit på vingårdar i Côtes du Rhône, Châteauneuf-du-Pape, Champagne, Haut Medoc, Jerusalem samt Sussex i England. Och nu är jag i Sverige där jag jobbar på Kullahalvöns Vingård under skörden och början av vinifieringen. 

Jag älskar att resa och uppleva olika perspektiv, upptäcka olika vinregioner och lära mig olika sätt att göra vin. Språket är inget hinder då jag gillar att prata engelska och spanska eller bara prata om min passion för vin var som helst i världen. Jag vill gärna dela med mig av mina kunskaper och erfarenheter men framförallt lära mig nya saker som utvecklar mig som vinmakare.

Efter att ha läst en artikel om svenska vingårdar på mon-viti.com, vilket är en tidning med hög status inom vinvärlden, såg jag att det även odlas vinrankor i Sverige. Då kom jag på den galna idén att jag ville vara med och göra svenskt vin. För framtiden är det också intressant, globala uppvärmningen påverkar klimatet och gör att man kan odla vindruvor längre norrut. Vem vet, om 50 år kanske de bästa vinerna kommer vara svenska? 

Efter att ha läst artikeln bestämde jag mig för att kontakta de lokala vingårdarna och erbjuda min hjälp under skördeperioden. Jag kontaktade flera vingårdar, inklusive två små som inte var tillräckligt stora för att ta emot mig, och Kullahalvöns Vingård svarade omedelbart positivt på min fråga. Man kan säga att en dröm förverkligades nu när jag får skörda på en vingård i Sverige. Detta är det mest nordliga jag har skördat i mitt liv och säkerligen också den häftigaste. Det är en vacker vingård och jag trivs med Victor, chef på Kullahalvöns Vingård, och deras team.

På vingården finns olika sorters druvor, Rondo och Regent som är blå samt den gröna druvan Solaris. Kullahalvöns Vingård kommer utan tvekan vara en intressant vingård inom en snar framtid, jag vill att hela världen ska få möjlighet att smaka en flaska av det som produceras där. Det görs Claret (rosé), vitt vin samt mousserande av både vitt och rött som alla är unika ifrån varandra. Dessutom används ekologiska principer i behandling av vinrankorna vilket skapar bra förutsättningar för bra vin.

Jag är glad att kunna vara en del av laget som arbetar med årgång 2015, och sen också kanske årgång 2016? Jag kommer säkert tillbaka nästa år om jag inte hittar en vingård ännu längre norrut, som i Lappland.

en français


Je me présente, je m’appelle Auriel Assayag, je suis né à Bordeaux où je vis actuellement.

Dès mon plus jeune âge j’ai décidé de faire des études d’œnologie dans la région bordelaise. Quelle chance ! Quelle bonne idée ! Vous me direz…

Cet amour pour le vin m’est venu grâce à la passion de mon père qu’il m’a transmise. Plusieurs fois dans la semaine, à chaque repas, il ouvrait de bonnes bouteilles de vin. Les années passent et mon frère ainé créé sa propre société d’importation de vin et champagne à Londres en 2007. Il m’encourage alors dans mon choix et me pousse à m’orienter dans la partie scientifique du vin. 

Aujourd’hui, après trois années d’études dans le domaine de la viticulture et de l’œnologie, ayant fait des stages et travaillé pour des vignobles en Cotes du Rhone, à Châteauneuf-du-Pape, en Haut Medoc, en Champagne, à Jérusalem en Israël et à Sussex en Angleterre, je travaille en tant qu’œnologue pour Kullahalvons Vingard à Arild en Suède. 

J’aime voyager et voir d’autres horizons, découvrir d’autres régions viticoles, d’autres façons de faire du vin. La langue n’est pas un obstacle pour moi, j’aime m’exprimer en anglais ou en espagnol et parler du vin et de mon amour pour cette matière partout dans le monde. Partager mes connaissances, mais aussi et surtout en apprendre davantage là où je vais, forge ce que je suis aujourd’hui et deviendrai avec le temps.

Après avoir lu un article sur les vignobles suédois sur « mon-viti.com », qui est un magasine d’une grande notoriété dans le milieu, j’ai trouvé cette idée folle de faire pousser des vignes en Suède et d’en faire du vin. En effet, le réchauffement climatique est un bien fait pour les pays du Nord de notre planète, l’avenir se trouve chez eux. Et si dans 50ans les meilleurs vins du monde étaient Suédois ? 

J’ai donc décidé de contacter directement les vignobles locaux pour leur proposer de les aider durant les vendanges et pourquoi pas même plus si ils le souhaitaient. Après avoir contacté 3 vignobles, dont deux qui n’étaient pas assez important pour me recevoir, Kullahalvons Vingard a tout de suite répondu positivement à ma demande. 

Mon rêve s’est alors réalisé, je m’occupe aujourd’hui des vendanges d’une propriété viticole en Suède. C’est surement les vendanges les plus au Nord que j’aurai jamais fait dans toute ma vie, et certainement même les plus fraiches ! Quel beau vignoble tient Victor, le directeur de Kullahalvons, et toute son équipe.

Les différents cépages que l’on peut trouver pour le rouge sont : le Rondo, le Regent, le Prior et le Pinot Noir. En blanc le cépage utilisé est le Solaris.Un vignoble qui aura sans aucun doute un futur proche très intéressant et porteur.Je souhaite au monde entier de gouter l’une des bouteilles qui naissent des 6ha de Kullahalvons Vingard, composé d’un Rosé (Clairet), d’un blanc et d’un sparkling wine, aussi exceptionnel des uns des autres. 

D’ailleurs, les vignes comme les vinifications sont traités de la façon la plus biologique possible pour en tirer un vin des plus saint possible.Je suis enchanté de faire parti de leur équipe cette année, et d’apporter mon aide au travail du millésime 2015.

En 2016 ? Pourquoi pas revenir, à part si je trouve un vignoble en Laponie…

 

Comment