Tipsrunda annandag påsk
Tack till alla som kom till vingården annandag påsk för att gå vår tipspromenad runt fälten. Det var bitvis snöstorm men ändån bara glada ansikten utomhus bland de friska vindarna.
Även tack till Mikael Mölstad, bland annat vinskribent på Svenska Dagbladet, Allt om Vin, grundare av White Guide, som höll boksignering av den nya upplagan av Stora Vinskolan. Mycket läsvärd och innehåller allt man behöver veta om vin; historia, vinregioner, vinproduktion med mera. Vår vinmakare K Felix G Åhrberg har varit med som vitikulturell rådgivare och granskat texterna om odling och produktion. För er som inte kunde komma till vingården och ändå vill ha ett ex av Stora Vinskolan kan besöka lokala bokhandlarna i Kullabygden, Ängelholm, Båstad eller beställa hem den via Bokus.
Frågorna
1. Vårt mousserande enligt champagnemetoden heter Josefinelust. Vad är det för ställe?
a) En gammal grotta på Kullaberg
b) En känd badplats på Kullaberg
c) Ett lustslott på Krapperups ägor
2. Alla vinrankor är ympade på speciella rotstockar. Varför det?
a) För att inte jordarna ska bli för kompakta
b) För att inte rötterna ska svältas ihjäl av en liten lus
c) För att inte jordarnas näringsinnehåll ska utarmas
3. Alla vinrankor du ser här är svampresistenta – de kallas Piwi. Hur skrivs det ut på tyska?
a) Pilswiderstandsfähig
b) Pilzwiederstandsfähig
c) Pilzweiterstandsfähig
4. Mikael Mölstad är en av KVV:s bekanta vinvänner. Vilken dagstidning jobbar han för?
a) SvD – Svenska Dagbladet
b) DN – Dagens Nyheter
c) DI – Dagens Industri
5. Hur många druvor går det i genomsnitt åt för att göra en flaska vin från Kullabergs Vingård?
a) 100-200
b) 200-400
c) 400-600
6. Från vilket land kommer vår kända vinkonsult Robert Steidl?
a) Österrike
b) Tyskland
c) Schweiz
7. Vad görs traditionell italiensk grappa av?
a) Den första pressningen av druvmust
b) De urlakade kärnorna från druvorna
c) Allt som blir kvar efter vinmakningen
8. Vilka av de dessa två druvor är svampresistenta Piwi-sorter?
a) Cabernet Blanc och Cabernet Franc
b) Cabernet Cortis och Souvignier gris
c) Sauvignon Gris och Muscat Ottonel
9. Vilken uppbindningsmetod ser du här?
a) Enkel Guyot
b) Gobelet
c) Pergola
10. Vårt vin ”Lyckeri” har fått sitt namn ifrån – ja vadå?
a) Skogen bredvid denna skylt
b) Vår vinmakares födelseplats
c) De gula blommorna i vår grönblandning mellan raderna
11. Vad är kullait?
a) En röd diabas-bergart som finns i våra jordar
b) Ett stort teknikföretag i Höganäs som vi jobbar med
c) En liten grotta på Kullaberg där vi lagrar vissa viner
12. Från vilket väderstreck exponeras rankorna av solen här?
a) Sydväst
b) Öster
c) Nordväst
13. Vingårdarna framför dig har en speciell terroir? Vad lyfter den fram i vinet?
a) Fin syra och elegant aromatik
b) Balanserad fyllighet och örtig kryddighet
c) Rika tanniner och blommig aromatik
14. Nu blir det vinprovning! Vilket påstående är rätt om detta vin.
a) Vinet är orange och gjort med hjälp av blå druvor likt rosévin
b) Vinet är vitt men lagrat på gamla ekfat i flera år
c) Vinet är orange och jäst med skalen från rosa druvor
15. Vad finns det flest av?
Antalet vinrankor på dessa fält (på totalt åtta hektar) eller antalet invånare i Höganäs Kommun 2025 enligt visionen ”Från kol till diamant”?