Nu är vi klara med skörden 2020. En speciell säsong med varierande perioder av torka & sol samt blåsigt & kallt. Vi har gallrat flitigt bland rankorna, hållit nere antalet klasar per planta, för att nå hög druvkvalité. Vi är tacksamma för en varm och solig höst.

Första skördedag var 26 september då vi gick genom de tio hektaren som vi har i produktion. Vi kallar det negativ skörd och det är en typ av sortering där vi plockar druvor som ser lite sämre ut samt de som inte kommer bli mogna. Av det gör vi ett basvin som därefter kommer bli mousserande vin. Resterande druvor får hänga kvar längre för att nå full aromatisk mognad.

3 oktober provade vi vår skördetröska för första gången då vi skördade Muscaris på Stora Fältet. En fantastisk maskin som tillåter oss att skörda på rätt tillfällen, samt även öka kvalitén på druvorna som kommer in till vinkällaren.

Perioden mellan 9 okt och 17 okt skördade vi resterande 9 hektar. En lång vecka som var både intensiv och rolig. Exempelvis spenderade vi en heldag med att leta efter druvor med botrytis. Vi hade även två skördefester med Kullabergs Vin & Vänner (KVV) där vi skörda våra äldre stockar. På grund av sämre väder på antågande samt att flera flockar av starar började hitta våra goda druvor, så valde vi att plocka in resterande Souvingier Gris, Donauriesling och Solaris från Stora Fältet.

Nu jäser allting inne i vinkällaren, mestadels på ståltank men även på ekfat. Vi kommer göra vita viner, orange vin, rosévin samt rödvin.

Skördefester med KVV

Höstens stora händelse med KVV har varit skördefesterna, där vi tillsammans med KVV-medlemmar plockat flera ton druvor av olika sorter.

Skördefest 26 sept

Skördefest 11 sept

Skördefest 17 okt

Comment