Nu lanserar vi Bränneslyckan Ädeldestillat Druva (4082502) på exklusiva sortimentet på Systembolaget. Ett aromatiskt ädeldestillat gjort på våra druvpressrester från 2018.
Vid skörd när vi pressar druvorna får vi en trevlig restprodukt i form av druvpressrester. Den är ganska torr i sin struktur men med härliga aromer som finns kvar i skalen. Av de bästa sorteringarna från skörden tar vi hand om druvpressresterna för ädeldestillat.
Vår kopparpanna är av märket Carl, en specialbyggd aromadestillator som varsamt destillerar mäsken och får fram aromatiken från frukten. Mäsken som vi har jäst upp från druvpressresterna destillerar vi i slutskedet av jäsningen. På så vis får vi kraftfull aromatik som lyfter fram druvans naturliga karaktär.
Vårt ädeldstillat druva från 2018 är lagrat på ståltank i 15 månader och är blank i sin färg. Druvpressresterna kommer mestadels från druvsorten Solaris. Destillatet har stort aromatiskt inslag samt en fin struktur. Kan instas som den är eller med en isbit i glaset.
Passar bra före maten som aperitif, till maten som snapps, samt efter maten till dessert för att avrunda måltiden. Rekomenderas till en pralin och en kopp kaffe.
Våra första lanseringar från årgång 2019 har tagits väl emot. Lyckeri 2019 och Rosé 2019 släpptes den 1 juni i det lokala sortimentet på Systembolaget. Askesäng 2019 lanserades i det exklusiva sortimentet 23 juni, ett vitt vin med stor karaktär gjort på jungfruskörden från vårt nya fält av Souvignier Gris. Jäsning och lagring i tre månader på stora ekfat vilket ger en djup underliggande ekfatskaraktär som varligt balanserar fruktigheten i vinet.
Alf Tumble i Dagens Nyheter skriver så här:
”Askesäng är ett nytt vin från Kullabergs som prismässigt hamnar mellan prestigevinet Immelen och det enklare Lyckeri. Det görs på lejonparten Souvignier Gris som uppfostrats i stora franska ekfat med lyckat resultat. Fylligt och sofistikerat. Mindre aromatiskt än Solaris men med samma klipp i syran.”
Vi gläds också åt fina recensioner på Lyckeri och Rosé:
Per Styregard i Dagens Industri
”Kullabergs Rosé 2019 (nr 34647) 189 kronor. Finfin kombo av frisk syra, tät frukt och smak av hallon och lingon. Årets roligaste och skånskaste rosé.”
Fredrik Schelin i Aftonbladet:
”Aromatiskt och stramt vin med inslag av honungsmelon, gula plommon, fänkål och våt sten. Svensk exotism.”
I veckan har vi haft besök av Madeleine Stenwreth, en av tre i Sverige som är Master of Wine. I världen finns det drygt 300 som kvalificerat sig dit. När hon testade vår Immelen så fick vi detta omdöme:
”Immelen is a Nordic surprise where the sum is bigger than the parts. Wonderful on the nose and aroma driven with a beautiful mouth feeling, not only at the first moment, but it stays and stays on the palate.”
Mikael Mölstad skriver så här i Svenska Dagbladet:
Läs gärna Pär Strömbergs gedigna artikel om Svenskt vin och dess utveckling. Pär testar bland annat genom vårt sortiment:
https://www.winetable.se/artiklar/svenska-viner-2-2-datid-nutid-och-framtid-med-madeleine-stenwreth-mw/
Första juni lanserar vi de första vinerna från årgång 2019 på Systembolaget, vårt vita vin Lyckeri 2019 samt Rosé 2019. En god odlingsäsong med bra variationer av många soltimmar och viktig nederbörd. Därav kunde vi låta en del druvor på vår nyplantering från 2017 hänga kvar och mogna fram, vilket gav flera för oss nya sorter att skörda. Druvorna skördades under perioden 28 september till 31 oktober från våra odlingslägen runt vineriet samt vid Eleshults gård.
Första juni är också en stor dag eftersom vi för första gången lanserar destillat på Systembolaget. Det är tre ädeldestillat gjort på frukt vi plockat på gården och runt våra planteringar; Äpple, Fläder & Citron samt Plommon & Persika. Citronerna är dock inköpta från Italien, även de obesprutade. Vår vinmakare K Felix G Åhrberg är även "master destiller" på Kullabergs och utbildad inom destillation på Klosterneunburg utanför Wien i Österrike”. De tre destillaten vi lanserar idag har producerats i väldigt små batcher.
Dryckerna finns i hyllan på olika Systembolaget från Malmö i söder till Båstad i norr, går även att beställa i hela Sverige till närmsta butik.
Den 23 juni har vi glädjen att lansera Askesäng 2019 på exklusiva sortimentet på Systembolaget. Jungfruskörden av Souvignier Gris som vi sedan jäst och lagrat på stora ekfat. Askesäng 2019 kommer finnas på vinkällarbutikerna i Malmö, Göteborg & Stockholm, samt vissa andra butiker.
Lyckeri 2019, Art# 3466001
Vitt vin, friskt och fruktigt med nyanser av tropiska frukter, fläder och stenfrukter. Passar utmärkt till skaldjur, asiatiska rätter, getost samt säsongens primörer.
Druvormaterialet är till stor del av jungfruskörden på ett av våra nyare fält vid vingården. Jäst till 95% på ståltankar vilket passar bra till Lyckeris friska och fruktiga karaktär. När vi sedan gör assemblage i början av januari, där vi noggrant komponerar jäsningar, tog vi även med 5% Souvignier Gris jäst på stora ekfat för extra komplexitet. Buteljering första veckan i mars 2020.
Rosé 2019, Art# 3464701
Ett friskt rosé med stor karaktär av röda bär så som jordgubbar och lingon samt underliggande kryddiga nyanser. Passar utmärkt med ost och chark, asiatiska rätter och ljust kött. Både ett matvin och sällskapsvin.
Druvsorterna är Rondo och Regent som skördades första helgen i oktober. Jäsning till hälften på ståltank och till hälften på ek för att nå flera nyanser och komplexitet. Vinet har även genomgått malolaktiskt jäsning. Buteljering första veckan i mars 2020.
Askesäng 2019, Art# 9131401
Jungfruskörd på vårt nya fält av Souvignier Gris, jäsning och lagring i tre månader på stora ekfat vilket ger en underliggande ekfatskaraktär som balanserar fruktigheten i vinet.
Apelåker Ädeldestillat Äpple, 48,5 % vol. 3454502
Aromatiskt ädeldestillat gjort på äpplen som vi skördat från gamla träd vid vingården. Passar som aperitif och till dessert. Producerat i liten skala.
Ädeldestillat Fläder & Citron, 45,5 % vol. Art# 3455002
Vi skördade fläderblom från träd vid vår plantering i Brunnby som vi först jäst upp till ett flädervin och sedan varsamt destillerat. Passar utmärkt midsommarbordet. Producerat i väldigt liten skala, finns 40 flaskor på Systembolaget.
Ädeldestillat Plommon & Persika, 47,5 % vol. Art# 3454802
En blandning av mirabeller och plommon som vi skördat från träd som växer runt vår vinodling vid Bräcke Mölla. Ett aromatiskt stenfruktsdestillat. Passar som aperitif och till dessert. Producerat i väldigt liten skala, finns 40 flaskor på Systembolaget.
Winemakers Dinner på Sydkustens Pillehill på Alla hjärtans dag den 14/2. Fantastiskt ställe med riktigt bra gastronomi, rätterna paras ihop med drycker från Kullabergs breda sortiment. Det blir bland annat Immelen 2018, torr cider, citronlikör och orangevin.
Mer info och bokning på:
https://www.pillehill.se/events/winemakers-dinner-med-felix-fran-kullabergs-vingard
A great lunch at Höganäs Saluhall together with Crown Princess Victoria and Prince Daniel of Sweden. Also the Governor and leading people from our municipality were attending. Had a chance to talk about the vineyard, possibilities with Swedish wine and also try our Immelen 2018 and K 2018. Worked perfect together with the cod and mussels we had for lunch.