2017 var ett  händelserikt år, vi har gjort en stor expansion både i och runt om planteringen. I maj satte vi cirka 22.560 vinstockar av olika sorter, fyra huvudsorter men också ett testfält med 21 olika sorter som aldrig planterats i Sverige tidigare. I november satte vi 1.000 träd runt vingården som ska fungera som lähäck till vinplantorna, bland annat en allé med plommonsorten mirabell som längre fram också ska destilleras.

Förutom arbetet ute i vingården gläds vi också åt fina utmärkelser med årgång 2016. Mest stolta är vi såklart över medalj i International Wine Challenges i London för vår Solaris Late Harvest. Vår vinmakare för året Franz Schuster tar fram nya nyanser i druvan Solaris. Under året uppmärksammas vinerna flera gånger i nationell media och uppskattas av mängder med besökare på olika vinevent.

Under året har vi också varit aktiva i frågan om gårdsförsäljning. I somras deltog vi i ett seminarium i Almedalen tillsammans med Höganäs Kommun och i höstas debatterade vi frågan tillsammans med Systembolaget under öppningsceremonin på Sthlm Food & Wine. Även om gårdsförsäljning ser ut att vara en bit framåt så känner vi oss ändå väldigt positiva för framtiden.

I slutändan handlar det om att göra bra vin. Vår nya permanenta vinmakare Felix Åhrberg ledde skörden 2017, ett svårt år där hela vårt team har jobbat hårt under hela säsongen för att få fram bra druvmaterial. Under skörden la vi i en extra växel med fokus på sortering och att dela upp druvmusten och olika batcher. Därefter har arbetet i vinkällaren skett med noggranna övervägningar och fingertoppskänsla. Med tanke på resultatet som ligger i tankarna kunde vi sitta nöjda på den årliga jullunchen.