Comment

Winter Wine Run 24e jan – En smakfull löparutmaning!

Starta året med en unik och lerig upplevelse genom Kullahalvöns vinfält. Winter Wine Run är en 10 km lång bana som går genom ett vackert vinterlandskap, med blandat underlag av grus, asfalt och vinfält.
 
Under loppet stannar vi vid fyra platser där deltagarna får provsmaka vin och höra mer om regionens vinodling direkt från producenterna. Det är ingen tävling – utan en möjlighet att uppleva naturen, röra på sig och njuta av Kullahalvöns vinlandskap på ett nytt sätt.
 
Start: 24 januari kl. 14.00 (fyra olika startplatser – de flesta startar vid sitt hotell)
Anmälan: Via de medverkande hotellen. Paketet inkluderar löpupplevelse, vinprovningar, middag, frukost och övernattning.
 
Winter Wine Run arrangeras av Kullabergsguiderna i samarbete med Arilds Vingård och oss. Medverkande hotell: Grand Hôtel Mölle, Rusthållargården, Villa Brunnby och Arilds Vingård.För gäster på Grand i Mölle sker starten vid hotellet, med buss till startplatsen.
 

Läs mer och boka >>

Comment

Potatisvåffla med brynt svamp, havtorn och prästost av Titti Qvarnström

Comment

Potatisvåffla med brynt svamp, havtorn och prästost av Titti Qvarnström

Potatisvåffla med brynt svamp, havtorn och prästost

Tips på mat och vin i kombination med Titti Qvarnström. Vi välkomnar hösten med en perfekt svamprätt till vår Lyckeri 2024. Svamp i ett fräscht format som kan serveras som lunch, förrätt eller lättare middag. Passar utmärkt till svenskt vitt vin med pigg syra. Lyckeri 2024 har dessutom en trevlig fyllighet.

Svamp finns i olika former i olika butiker samt i överflöd i skogen (om man har tur). Lyckeri 2024 hittar ni på över 80 stycken Systembolag, samt online i beställningssortimentet.

Köp Lyckeri 2024 >>

För oss på Kullabergs Vingård är Titti en stor kockfavorit, hon har en gedigen meritlista och ett imponerande uttryck med stor respekt för råvaran. Som köksmästare på Bloom in the Park i Malmö blev hon Sveriges första kvinnliga kock med Michelinstjärna. Sedan kan hon också stoltsera med Rising Star av White Guide, Årets kvinna i besöksnäringen av Visita samt framgångar i Årets kock och Kockarnas Kamp.

Senaste två åren har hon även varit köksmästare på vinbaren Skänken på Kullabergs Vingård. Till sommar öppnar hon eget utanför Förslöv på Bjäreahalvön, kom ihåg vart ni hörde det först. Titti kommer alltid vara i hall of fame på Kullabergs!

Gör så här:

4st

Till våffelsmeten:
500g potatis
1 liten lök
1 ägg
½ tsk salt
Smör till gräddning

 

Till svampen:
400g blandad svamp tex; kantareller/ostronskivling/champinjoner
50g smör
Salt och peppar
½ dl färska eller frysta havtorn
1 dl vispgrädde
50g blandad sallad
1 msk färsk oregano
50 g riven prästost

Tvätta och riv potatisen på den grova sidan av ett rivjärn, blanda med saltet. Skala löken och riv även den. Krama ur vätskan från den rivna potatisen, blanda potatis, lök och ägg.

Rensa och dela svampen i mindre delar, stek i smöret tills svampen fått fin stekyta, krydda med salt och peppar. Tillsätt grädden och havtornen och låt koka in till en tjock sås.

Värm och smöra ett våffeljärn, grädda 4 våfflor

Toppa våfflorna med svampen, riven prästost, sallad och några blad färsk oregano

Smaklig måltd!

Lyckeri 2024 på Systembolaget >>

Comment

Lyckeri 2024 på Systembolaget, art# 92502

Comment

Lyckeri 2024 på Systembolaget, art# 92502

Nu lanseras vårt vita vin Lyckeri 2024 på Systembolaget. Ett friskt och fruktigt vin med angenäm syra och härlig aromatisk karaktär. Vinet har även en viss fyllighet, då delar av det lagrats på ekfat.

Druvblandningen består huvudsakligen av Solaris, som utgör nästan hälften. Drygt en tredjedel är Souvignier Gris, och resten utgörs av Donauriesling och en liten andel Muscaris. Trots att Muscaris bara står för några procent, bidrar den framförallt till vinets aromatiska karaktär.

Druvorna skördades vid olika tillfällen från slutet av september till slutet av oktober. Vissa sorter kallmacererades i pressen över natten, medan andra pressades direkt. Jäsningen skedde i separata ståltankar. Därefter har vinet lagrats främst i ståltankar, men också delvis på ekfat. Veckan före jul provar vårt assemblage-team igenom alla ungviner. Där avgörs vilka jäsningar som ska ingå i respektive vin – för Lyckeri söker vi en tydlig syra med aromatiska inslag.

Lyckeri 2024 passar utmärkt till lättare rätter såsom fisk, skaldjur, primörer, grillade grönsaker, asiatiska smaker samt till goda ostar. 

Systembolaget har flera olika sortiment – det kan vara lite av en djungel, även för oss som varit med i över tio år. Nu lanserar vi för första gången på TSV (Tillfälligt Sortiment Volym). Det innebär att Systembolagets inköpare provar flera viner mot varandra innan de väljer ut vilka som får lanseras. Vi har tilldelats en relativt stor lansering, och om efterfrågan är god under första månaden, har vi möjlighet att lansera igen nästa år.

Lyckeri 2024 finns nu i över 80 butiker och går även att beställa via beställningssortimentet till valfri butik i hela landet. Vi är väldigt tacksamma för möjligheten att nå ut till vinälskare över hela Sverige!

Till Systembolaget >>

Lyckeri i morgonsoffan på TV4

Vi tackar Ellen Franzén och Emma Shields för trevligt inslag där man parar Lyckeri 2024 med vegetarisk kroppkaka. Med alla tillbehör ser det fantastisk gott ut. Förmodligen väl värt att boka bord på Freyja på söder i Stockholm. 

Comment

Comment

Ny årgång Langweg på Systembolaget - Art# 34462

Ny årgång Langweg på Systembolaget - Art# 34462

Äntligen släpper vi ny årgång av vinet Langweg på Systembolaget. Vi har valt att vänta med lanseringen för att vinet ska vinna på lagringen i flaska. Som våra vinmakare säger; vinet är gott nu och kommer också utvecklas väl av fortsatt lagring.

Langweg är ett speciellt vin för oss. Det är vårt EU-vin där vi arbetar över landsgränserna för att utbyta vinodlingskunskap och vinframställningsmetoder. Druvorna är odlade i Steiermark, i sydöstra hörnet av Österrike, av vår kära vän Franz Schuster (Franz har jobbat med oss sedan 2016 med planteringar och maskiner). Druvsorten är Souvignier Gris, vilket också är en av våra huvudsorter på Kullabergs.

Väl uppe på Kullabergs gör vi vinifikationen. Jäsning är gjord på rostfria ståltankar och därefter lagring på ekfat. Vi utför batonage veckovis.

Franz är gammal skolkamrat med vår tidigare vinmakare K Felix G Åhrberg från vinskolan Klosterneuburg som ligger utanför staden Wien. Det var dessa två gamla kursare som drog igång projektet Langweg i samband med att vi beställde tankar i rostfritt stål från Österrike. Varför inte passa på att fylla några tankar med druvor och jäsa?

Langweg 2023 är ett vitt fylligt vin med nyanser av mango, ananas, havtorn, vit choklad och lakritsrot. Passar bland annat bra till smörgåsbord, schnitzel eller hösten grytor. 

Finns på Systembolaget, dels i flera butiker i västra Skåne samt går att beställa online till närmsta butik.

199 kr

Comment

Comment

Skördefest på Kullahalvön

 

Skördefesten på Kullahalvön är tillbaka den 5-6 september! På lördagen är det fest på Salthallarna med farmers market, livemusik samt god mat och dryck. Vår vinmakare Nicola står i vid Poes Vinbar och serverar goda viner till ostron. På söndag är ni välkomna till vingården. Visning kl. 12, 13 och 14. Visningar är kostnadsfria. Vill man kunna handla något i butiken tas däremot 75 kronor för visningen och då ingår provsmak av vår äppelcider.

Learn more >>

Comment

Comment

27 & 28 augusti: Jim Löfdahl gästspel på Kullabergs

Hela vägen från Hong Kong åker Jim Löfdahl och gästar oss på vingården, en middag som vi verkligen ser fram emot att arrangera. I flera år har vi levererat vin till Jim som har skapat fantastiska smakkombinationer i Hong Kong.

Jim har tidigare varit köksmästare på Frantzén i 15 år, för att under slutet av 10-talet åka ut i världen och etablera Frantzén-restauranger i Asien. Först Dubai och sedan i Hong Kong. När det var dags för nästa steg så hade han och hans familj verkligen fallit för Hong Kong och valde att stanna kvar.

Nu driver Jim restaurang Embla på Upper Central på huvudön. En liten fine-dining-restaurang med 24 platser som är inspirerad av det moderna skandinaviska köket, men också någon lokal touch. En av signaturrätterna är "Gubbröra" och man kan också njuta "Peking anka" i avsmakningsmenyn.

Vi var på besök i Hong Kong tidigare i våras och blev verkligen imponerade över vilken precision och detaljrikedom som kännetecknar Embla. Längre ner finns bilder på några av rätterna vi hade förmånen att avnjuta.

Välkommen på en fantastisk upplevelse på vingården. 24 platser, 5 kockar och en avsmakningsmeny med Jim Löfdahl i spetsen.

Fåtal platser kvar.

När: 27 och 28 augusti kl 18:30
Var: Vinbaren Skänken på Kullabergs Vingård
Pris: 2.995 kr per person, då ingår avsmakningsmeny med tillhörande dryck

I samband med provningen går det också bra att besöka vår nya gårdsbutik, då detta event är betraktat både som trevligt och kunskapshöjande.

Boka bord >>

Leta upp rätt datum i kalendern och boka era platser.

För att göra allting enklare har vi förskottsbetalning, går bra både med kort och Swish.
Avbokning senast sju dagar före eventet för full återbetalning.
Om eventet inte är bokningsbart under rätt datum så är det förmodligen fullbokat. Maila gärna info@kullabergs.se för att sätta upp er på kölistan. 

Comment