Potatisvåffla med brynt svamp, havtorn och prästost
Tips på mat och vin i kombination med Titti Qvarnström. Vi välkomnar hösten med en perfekt svamprätt till vår Lyckeri 2024. Svamp i ett fräscht format som kan serveras som lunch, förrätt eller lättare middag. Passar utmärkt till svenskt vitt vin med pigg syra. Lyckeri 2024 har dessutom en trevlig fyllighet.
Svamp finns i olika former i olika butiker samt i överflöd i skogen (om man har tur). Lyckeri 2024 hittar ni på över 80 stycken Systembolag, samt online i beställningssortimentet.
För oss på Kullabergs Vingård är Titti en stor kockfavorit, hon har en gedigen meritlista och ett imponerande uttryck med stor respekt för råvaran. Som köksmästare på Bloom in the Park i Malmö blev hon Sveriges första kvinnliga kock med Michelinstjärna. Sedan kan hon också stoltsera med Rising Star av White Guide, Årets kvinna i besöksnäringen av Visita samt framgångar i Årets kock och Kockarnas Kamp.
Senaste två åren har hon även varit köksmästare på vinbaren Skänken på Kullabergs Vingård. Till sommar öppnar hon eget utanför Förslöv på Bjäreahalvön, kom ihåg vart ni hörde det först. Titti kommer alltid vara i hall of fame på Kullabergs!
Gör så här:
4st
Till våffelsmeten:
500g potatis
1 liten lök
1 ägg
½ tsk salt
Smör till gräddning
Till svampen:
400g blandad svamp tex; kantareller/ostronskivling/champinjoner
50g smör
Salt och peppar
½ dl färska eller frysta havtorn
1 dl vispgrädde
50g blandad sallad
1 msk färsk oregano
50 g riven prästost
Tvätta och riv potatisen på den grova sidan av ett rivjärn, blanda med saltet. Skala löken och riv även den. Krama ur vätskan från den rivna potatisen, blanda potatis, lök och ägg.
Rensa och dela svampen i mindre delar, stek i smöret tills svampen fått fin stekyta, krydda med salt och peppar. Tillsätt grädden och havtornen och låt koka in till en tjock sås.
Värm och smöra ett våffeljärn, grädda 4 våfflor
Toppa våfflorna med svampen, riven prästost, sallad och några blad färsk oregano