Kullabergs Biffamacka

Tips på mat och vin i kombination, kan serveras både som förrätt, mellanrätt eller huvudrätt (beroende på övrig meny). Komponerad av Björn på Strand Hotell i Arild inför öppningen av vinbaren Skänken. I glaset rekommenderas Immelen 2022.

Gör så här:

Rätten är upplägg av olika delar där de flesta med fördel kan förberedas under dagen. Inför servering stekar man biffen snabbt på hög värme, samtidigt som en kompis lägger upp resterande på tallrikarna.

Inköpslista:
Bröd (typ focaccia) en skiva per person,
Spetskål 1 st räcker till många personer,
Pärllök 1-2 stycken beroende på antal
Majonäs (ni får göra egen också)
Färsk dragon, en kruka brukar räcka till många
Gula senapsfrön, 2 små påsar (se receptet>>)
Äppelcidervinäger,
Ryggbiff (ca 70 g/person) gärna med kappa
Immelen 2022 efter behov

Gör så här:

  • I botten har man en skiva toast, gärna focaccia, som är rostad eller stekt i smör i en panna.

  • Klicka på några teskedar dragonmajonäs. Detta förbereder ni under dagen. Ta en färdig majonäs, eller gör en egen, och blanda ner rikligt med finhackad färsk dragon samt lite nymald salt & peppar.

  • Ovanpå lägger ni ett täcke av kålssallad. Förbered på dagen: Hacka spetskål i tunna skivor som ni masserar i några minuter så vätskan kommer fram. Lägg i lite pärllök i tunna skivor, samt häll på en vinägrett av rapsolja, äppelcidervinäger samt nymalen salt & pepper. Rör runt så att allting blandar sig väl. Viktigt: när ni lägger upp på toasten så ska salladen inte vara alltför rinnig av vinägretten.

  • Sedan kommer köttet. Under dagen får ni gärna ha förberett med att tagit av kappan från ryggbiffen, kappan skivar ni i små tärningar och steker så de blir riktigt knapriga. Låt dom vila i kylen till kvällen. Ryggbiffen skivar ni upp på kvällen och steker på snabbt i en het panna efter tycke och smak. Krydda med salt och peppar.

  • Toppa Biffamackan med picklade senapsfrön. Förbereda under dagen eller ännu tidigare. Håller länge i kylen och är gott till det mesta. Se recept på picklade senapsfrön >>

  • Därefter toppar ni med några små tärningar av kappan från ryggbiffen, eventuellt lite mer dragonmajonäs i en klick på sidan.

  • Korka upp en Immelen 2022 och servera, hoppas det smakar!