Comment

Lansering: Kullabergs Äppelcider Torr & Halvtorr och Bränneslyckan Fatlagrad

Idag lanserar vi Kullabergs Äppelcider igen på Systembolaget. Den finns i två utförande, torr och halvtorr, som passar olika sammanhang och smaklökar. Cidern har blivit uppskattat, även hos gastronomin. Vi tycker det är trevligt med en produkt där vi tar tillvara på äppellandet Sverige. Sverige har en lång tradition att odla goda äpplen med fin aromatik och frisk syra. Dessa breddgrader är faktiskt en fördel för äpplen, druvor, jordgubbar med mera.

Våra ciders är gjorda i vinstil. Vår vinmakare K Felix G Åhrberg har med noggrannhet valt ut äppelsorter som tillsammans har rätt balans mellan sötma, syra och tanniner. Det viktiga är en blandning av olika sorter som tillsammans ger rätt egenskaper och flera nyanser. Då vi själva inte har en större äppelplantering får vi frukt från Södåkra, som också ligger här ute på Kullahalvön. Äppelsorterna den här gånger är Rubinola, Ingrid Marie, Sari och Rubinstar.

Äppelcider Torr, art# 31181

Frisk och fruktig med balanserad struktur. Gjord i vinstil där vi lyfter fram den naturliga karaktären från frukten
 

Äppelcider Halvtorr, art# 31181

Frisk och fruktig med härlig karaktär ifrån äpple. Något mer sötma än vår torra cider men fortfarande torr och välbalanserad.

Bränneslyckan Fatlagrad, art# 30764

Idag lanserar vi även ett destillatet Bränneslyckan Druva Fatlagrad. Det är gjort på de bästa druvpressresterna från skörden 2022.

Vid skörd när vi pressar druvorna får vi en trevlig restprodukt i form av druvpressrester. Den är ganska torr i sin struktur men med härliga aromer som finns kvar i skalen. Vår kopparpanna är av märket Carl, en specialbyggd aromadestillator som varsamt  destillerar mäsken och lyfter fram aromatiken från frukten. Mäsken som vi har jäst upp från druvpressresterna destillerar vi i slutskedet av jäsningen (under november). På så vis får vi kraftfull aromatik som lyfter fram druvans naturliga karaktär.

Bränneslyckan är lagrat på ekfat i 12 månader av ny fransk ek. Destillatet passar utmärkt både före eller efter maten, exempelvis till  kaffet och desserten.

Comment

Comment

Lansering Immelen 2022, art# 92843

Idag lanserar vi ny årgång av vårt flaggskepp Immelen på Systembolagets exklusiva sortiment. Vinet finns i hyllan hos flera butiker, bland annat i Höganäs samt vinkällarbutikerna i Malmö, Göteborg och Stockholm. Dessutom går Immelen att beställa online till alla Systembolag i hela landet.

Immelen 2022 är ett fylligt vitt vin. Ett välbalanserat spel mellan torrt och fylligt samt med en stor munkänsla.

Druvsorten är mestadels Solaris, som vi skördat i oktober vid full aromatisk mognad. Samt så finns en mindre del Muscaris som ger en extra dimension till vinet. 

Vi jäser och lagrar i mindre batcher, både på ståltankar och nya barriques, därefter gör vi assemblage och komponerar vinet med smakupplevelser i flera dimensioner. Vid vinmakning av Immelen är också batonage viktigt. De unga vinerna ligger på finjästen i tio månader, så kallat sur lie. Under tiden genomför vi batonage varje vecka, där vi rör runt finjästen, vilket bidrar till ett fylligt vin med stor karaktär.

Immelen passar exempelvis bra till fisk och skaldjur men även olika typer av kött. Vår vinmakare K Felix G Åhrbergs tipsar om en favorit från den senaste Winemakers Dinnern: Smörstekt pilgrimsmussla i en passionsfrukt- och fänkålssås toppat med ett par droppar pistagenötsolja. Nästa Winemakers Dinner med Felix är på Stadshuskällaren i Stockholm den 1 juni >> 

Per Styregård i Dagens Industri tipsar om att  prova Immelen till en klassisk wienerschnitzel.

Comment

Comment

Titti Qvarnström och Johan Löfgren tar över Skänken säsongen 2024! 

Stora nyheter för besöksnäringen på Kullahalvön och alla foodies här ute. Under säsongen 2024 kommer Titti Qvarnström och Johan Löfgren driva vinbaren Skänken på Kullabergs Vingård. Under maj kommer det vara öppet lördagar för att sedan utökas under sommaren. Start sker redan lördagen den 4 maj.
 
För oss på Kullabergs Vingård är Titti en stor kockfavorit, hon har en gedigen meritlista och ett imponerande uttryck med stor respekt för råvaran. Som köksmästare på Bloom in the Park i Malmö blev hon Sveriges första kvinnliga kock med Michelinstjärna. Sedan kan hon också stoltsera med Rising Star av White Guide, Årets kvinna i besöksnäringen av Visita samt framgångar i Årets kock och Kockarnas Kamp. Förra sommaren gästade Titti vingården med framgångsrika pop-up-kvällar. Vi är väldigt glada att vårt samarbete utökas till en hel säsong.
 
Johan Löfgren är också en gastronom med gedigen erfarenhet på dryckessidan. Han är utbildad sommelier och har arbetat på flera toppkrogar. Första gången vi träffades var år 2016 när han jobbade på Strand i Arild. Johan visade stor passion att sätta våra viner till rätt mat, vilket redan då skapade härliga smakkombinationer för gästerna. 
 
Titti och Johan kommer fortsätta utveckla vinbaren Skänken med fokus på lokala råvaror utifrån säsong med inslag av framtidens mat. Det kommer bli spännande! Dock är Skänken fortfarande en vinbar, så förutom några lunchrätter så kommer det även finnas en del smårätter samt mycket ost & chark. Hela menyn avvägs noga med Kullabergs drycker.
 
Ni kan redan nu boka bord, framför allt till öppningen lördagen den 4 maj. Guidade turer med provsmakning arrangeras när vinbaren Skänken är öppen. Det går bra att boka båda guidad tur och bord i Skänken. 

Öppettider Skänken och Guidade turer

Försäsong 4 maj - 15 juni
Lördagar klockan 12-17
Guidad tur kl 14

Sommar 24 juni - 18 augusti
Måndag - söndag kl 11:30 - 18:30
Guidade turer kl 13:30 & 16:00

Sensommar 22 augusti - 31 augusti
Torsdagar - lördagar kl 11:30 - 18:30
Guidade turer kl 13:30 & 16:00

Hösten 7 september - 28 september
Lördagar klockan 12-17
Guidad tur kl 14

Hoppas vi ses under 2024!

Comment

Nya vineriet nominerat till årets Träpris

Comment

Nya vineriet nominerat till årets Träpris

Vårt nya vineri är nominerat till Svenska träpriset. Det är en av Sveriges mest prestigefyllda arkitekturtävlingar som har varit igång sedan 1967. 140 bidrag från början och nu är vi en av 12 finalister.

Sedan 2016 har vi tillsammans med Berglund Arkitekter planerat och designat en modern och funktionell produktionsanläggning, som samtidigt är vacker och passar in i det skånska landskapet. Hösten 2020 satte vi spaden i marken, oktober 2022 flyttade vi in och nu står byggnaden klar att användas för flera generationer av vinmakare framöver.

Comment

Comment

Kullahalvön Blomstrar

Vi har öppet på söndag 10 september kl 12-15

Nu i helgen, 8-10 september, blir det fest i dagarna tre på Kullahalvön!

På lördagenen kommer Kullabergs Vingård stå bakom baren hos Barbaras i Salthallarna. Samt så är vi på scenen kl 16 tillsammans med ingen mindre än Mikael Mölstad för att prata om ”Mat, dryck och svenskt vin förr och idag". 

På söndagen är ni välkomna ut till vår vingård och se hur druvorna hänger fint på stockarna. Vi har öppet vinbaren kl 12-15 där vi serverar provsmakning av tre viner. Kom gärna kl 12, 13 eller 14 så får ni också hänga med en kort runda ut i vingården.

Mer info >>

Comment

Comment

Titti Qvarnström Pop-up på Kullabergs

Tack till alla som kom på Pop-Up med Titti Qvarnström, det blev två fantastiska kvällar  där våra viner matchades mot gastronomi på högsta nivå.

För oss är Titti en stor favorit. Som köksmästare på Bloom in the Park i Malmö blev hon Sveriges första kvinnliga Michelinkock. De senaste åren har hon blivit en betydande kändis i gastronomivärlden – inte minst genom tv och bland annat Kockarnas Kamp. Titti har tidigare blivit utsedd till Rising Star av White Guide, Årets kvinna i besöksnäringen av Visita samt blivit hedrad som Årets Skånska Stjärnskott av Skånska Gastronomipriset. Hon har också varit framgångsrik i Årets kock.

Comment