Tips på mat och vin i kombination med Titti Qvarnström, vår köksmästare i vinbaren Skänken. En toast med rödbeta, getost (alternativt lagrad brie) och lite annat gott.
Nu är det juli och sommar! Det är dags att lansera nya viner på Systembolaget och utöka öppettiderna i vinbaren Skänken. Nu håller vi öppet varje dag kl 11:30-18:30. Välkomna att äta en bit mat från köksmästare Titti Qvarnström och prova Kullabergs viner. Två gånger per dag kör vi guidade turer i vingården, nya vineriet och destilleriet.
Ute i vingården har vi haft en flygande start. Det har varit relativt mycket fukt i jordarna sedan vintern och våren. Där sedan en solig och varm maj verkligen satte fart på vegetationen. Dels vinrankor och täckgrödor men även ogräs lite här och där. En stor eloge till vårt dedikerade team som har jobbat hårt med att gallra skott, sätta in skotten fint i systemet samt jobbat med övrig vegetation. Det är intensivt manuellt arbete samt en del traktorarbete. Viktigt att det går fort nu i början av grönsäsongen. Allting vi gör före midsommar har vi till stor nytta resten av säsongen.
De äldre vinrankorna runt vingården i Bräcke börjar få en fin lövvägg. Täckgrödorna mellan vinraderna med blommor, örter och klöver är ett vackert inslag (de bild längre ner). Samt ger bra jordhälsa.
Nyplanteringen på Strandbaden, där vi satte drygt 14.000 vinrankor av Solaris i början av juni, håller på att etablera sig väl. Skotten har börjat sjuda men vi väntar något med att göra första skottselekteringen.
Idag lanserar vi två viner på Systembolaget, lagom inför sommarens alla sammankomster:
Lyckeri 2023, Art# 30257
Årets Lyckeri skiljer sig något från tidigare årgångar. Nu har vi även en del Solaris i assemblaget, tidigare årgångar har vi haft Muscaris, Souvignier Gris, Donauriesling. Lyckeri är fortfarande friskt och fruktigt (ett perfekt sommarvin) men det finns även en viss underliggande ekkaraktär. Vi är väldigt glada för sammansättning av nyanser och utvecklingen som Lyckeri gör.
Druvorna är skördade på olika dagar under slutet av september och hela oktober. När vi skördat så låter vi druvorna kallmacerera i pressen över natten. Druvorna får då några timmars skalkontakt före pressning, vilket gör vinet godare samt att vinmakaren får några timmars vila. Jäsning är gjord i olika ståltankar, därefter har vi lagrat mestadels i ståltankar men även i ett par ekfat.
Lyckeri 2023 passar perfekt bland annat till något lättare rätter, så som fisk, skaldjur, primörer, grillade grönsaker, asiatiskt samt goda ostar. Men varför inte även prova till en bra köttbit från grillen där ni även grillar en spetskål som tillbehör.
RVP NV, Art# 31597
Idag lanserar vi även vårt röda vin RVP. Vi är en ung vingård, och framförallt när det kommer till rödvinsmakning - RVP betyder RödVinsProv.
Druvsorterna är Rondo, Regent, Pinot Nova och Cabaret Noir. Vinet saknar årgång på etiketten, men mestadels är druvorna skördade oktober 2022 samt en mindre del från skörden 2021.
Jäsningen på ståltank och barriques. Lagring på barriques. Vi har gjort malolaktisk jäsning för att uppnå en rik aromatisk karaktär.
RVP NV passar bland annat perfekt till charkuterier, vilt eller något gott från grillen. Det behöver inte vara kött, passar även till smakrika vegetariska rätter för att citera Systembolaget.se.
Både Lyckeri 2023 och RVP NV går att beställa online till närmsta butik eller ombud i hela Sverige. Samt så hittar ni den i hyllan i västra Skåne i Malmö, Båstad, Ängelholm, Höganäs och Helsingborgsbutikerna.
Se Systembolaget.se för lagersaldo. Om det skulle ta slut under den här veckan så kommer vi fylla på så fort vi kan, vilket kan ta några dagar utifrån Systembolagets rutiner.
Idag lanserar vi Kullabergs Äppelcider igen på Systembolaget. Den finns i två utförande, torr och halvtorr, som passar olika sammanhang och smaklökar. Cidern har blivit uppskattat, även hos gastronomin. Vi tycker det är trevligt med en produkt där vi tar tillvara på äppellandet Sverige. Sverige har en lång tradition att odla goda äpplen med fin aromatik och frisk syra. Dessa breddgrader är faktiskt en fördel för äpplen, druvor, jordgubbar med mera.
Våra ciders är gjorda i vinstil. Vår vinmakare K Felix G Åhrberg har med noggrannhet valt ut äppelsorter som tillsammans har rätt balans mellan sötma, syra och tanniner. Det viktiga är en blandning av olika sorter som tillsammans ger rätt egenskaper och flera nyanser. Då vi själva inte har en större äppelplantering får vi frukt från Södåkra, som också ligger här ute på Kullahalvön. Äppelsorterna den här gånger är Rubinola, Ingrid Marie, Sari och Rubinstar.
Äppelcider Torr, art# 31181
Frisk och fruktig med balanserad struktur. Gjord i vinstil där vi lyfter fram den naturliga karaktären från frukten
Äppelcider Halvtorr, art# 31181
Frisk och fruktig med härlig karaktär ifrån äpple. Något mer sötma än vår torra cider men fortfarande torr och välbalanserad.
Bränneslyckan Fatlagrad, art# 30764
Idag lanserar vi även ett destillatet Bränneslyckan Druva Fatlagrad. Det är gjort på de bästa druvpressresterna från skörden 2022.
Vid skörd när vi pressar druvorna får vi en trevlig restprodukt i form av druvpressrester. Den är ganska torr i sin struktur men med härliga aromer som finns kvar i skalen. Vår kopparpanna är av märket Carl, en specialbyggd aromadestillator som varsamt destillerar mäsken och lyfter fram aromatiken från frukten. Mäsken som vi har jäst upp från druvpressresterna destillerar vi i slutskedet av jäsningen (under november). På så vis får vi kraftfull aromatik som lyfter fram druvans naturliga karaktär.
Bränneslyckan är lagrat på ekfat i 12 månader av ny fransk ek. Destillatet passar utmärkt både före eller efter maten, exempelvis till kaffet och desserten.
Idag lanserar vi ny årgång av vårt flaggskepp Immelen på Systembolagets exklusiva sortiment. Vinet finns i hyllan hos flera butiker, bland annat i Höganäs samt vinkällarbutikerna i Malmö, Göteborg och Stockholm. Dessutom går Immelen att beställa online till alla Systembolag i hela landet.
Immelen 2022 är ett fylligt vitt vin. Ett välbalanserat spel mellan torrt och fylligt samt med en stor munkänsla.
Druvsorten är mestadels Solaris, som vi skördat i oktober vid full aromatisk mognad. Samt så finns en mindre del Muscaris som ger en extra dimension till vinet.
Vi jäser och lagrar i mindre batcher, både på ståltankar och nya barriques, därefter gör vi assemblage och komponerar vinet med smakupplevelser i flera dimensioner. Vid vinmakning av Immelen är också batonage viktigt. De unga vinerna ligger på finjästen i tio månader, så kallat sur lie. Under tiden genomför vi batonage varje vecka, där vi rör runt finjästen, vilket bidrar till ett fylligt vin med stor karaktär.
Immelen passar exempelvis bra till fisk och skaldjur men även olika typer av kött. Vår vinmakare K Felix G Åhrbergs tipsar om en favorit från den senaste Winemakers Dinnern: Smörstekt pilgrimsmussla i en passionsfrukt- och fänkålssås toppat med ett par droppar pistagenötsolja. Nästa Winemakers Dinner med Felix är på Stadshuskällaren i Stockholm den 1 juni >>
Per Styregård i Dagens Industri tipsar om att prova Immelen till en klassisk wienerschnitzel.
Stora nyheter för besöksnäringen på Kullahalvön och alla foodies här ute. Under säsongen 2024 kommer Titti Qvarnström och Johan Löfgren driva vinbaren Skänken på Kullabergs Vingård. Under maj kommer det vara öppet lördagar för att sedan utökas under sommaren. Start sker redan lördagen den 4 maj.
För oss på Kullabergs Vingård är Titti en stor kockfavorit, hon har en gedigen meritlista och ett imponerande uttryck med stor respekt för råvaran. Som köksmästare på Bloom in the Park i Malmö blev hon Sveriges första kvinnliga kock med Michelinstjärna. Sedan kan hon också stoltsera med Rising Star av White Guide, Årets kvinna i besöksnäringen av Visita samt framgångar i Årets kock och Kockarnas Kamp. Förra sommaren gästade Titti vingården med framgångsrika pop-up-kvällar. Vi är väldigt glada att vårt samarbete utökas till en hel säsong.
Johan Löfgren är också en gastronom med gedigen erfarenhet på dryckessidan. Han är utbildad sommelier och har arbetat på flera toppkrogar. Första gången vi träffades var år 2016 när han jobbade på Strand i Arild. Johan visade stor passion att sätta våra viner till rätt mat, vilket redan då skapade härliga smakkombinationer för gästerna.
Titti och Johan kommer fortsätta utveckla vinbaren Skänken med fokus på lokala råvaror utifrån säsong med inslag av framtidens mat. Det kommer bli spännande! Dock är Skänken fortfarande en vinbar, så förutom några lunchrätter så kommer det även finnas en del smårätter samt mycket ost & chark. Hela menyn avvägs noga med Kullabergs drycker.
Ni kan redan nu boka bord, framför allt till öppningen lördagen den 4 maj. Guidade turer med provsmakning arrangeras när vinbaren Skänken är öppen. Det går bra att boka båda guidad tur och bord i Skänken.
Öppettider Skänken och Guidade turer
Försäsong 4 maj - 15 juni
Lördagar klockan 12-17
Guidad tur kl 14
Sommar 24 juni - 18 augusti
Måndag - söndag kl 11:30 - 18:30
Guidade turer kl 13:30 & 16:00
Sensommar 22 augusti - 31 augusti
Torsdagar - lördagar kl 11:30 - 18:30
Guidade turer kl 13:30 & 16:00
Hösten 7 september - 28 september
Lördagar klockan 12-17
Guidad tur kl 14
Hoppas vi ses under 2024!
Vårt nya vineri är nominerat till Svenska träpriset. Det är en av Sveriges mest prestigefyllda arkitekturtävlingar som har varit igång sedan 1967. 140 bidrag från början och nu är vi en av 12 finalister.
Sedan 2016 har vi tillsammans med Berglund Arkitekter planerat och designat en modern och funktionell produktionsanläggning, som samtidigt är vacker och passar in i det skånska landskapet. Hösten 2020 satte vi spaden i marken, oktober 2022 flyttade vi in och nu står byggnaden klar att användas för flera generationer av vinmakare framöver.