Immelen från Kullabergs Vingård i topp när svenska viner  möter viner från Europa

Comment

Immelen från Kullabergs Vingård i topp när svenska viner möter viner från Europa

Den stora vinbedömningen The Swedish Wine Tasting där svenska viner ställdes mot Europeiska har nu gått av stapeln. Det var tolv svenska viner som gick upp mot tolv erkända europeiska viner i liknande stil och prisklass. Juryn bestående av 18 personer, flera erkända som världens mest inflytelserika vinexperter, korade Immelen ifrån Kullabergs Vingård som vinnare.

The Swedish Wine Tasting är ett initiativ för att kunna jämföra svenska viner mot europeiska topviner, i liknande stil och prisklass. Föregångaren är den mytomspunna The Paris Tasting som ägde rum år 1976. Viner ifrån California ställdes mot franska topviner och där resultatet verkligen satte ett nytt vinland på kartan. I efterhand har det skrivits flera böcker och artiklar om provningen och dess betydelse. 

Den stora dagen för The Swedish Wine Tasting gick av stapeln 28 augusti i Ängelholm, i sportbilstillverkaren Koenigseggs lokaler. Vinexporter tillresta från olika delar av världen utgjorde juryn för bedömningarna. Panelen bestod av några av världens mest inflytelserika sommelierer, vinskribenter och Masters of Wines, bland annat ingick tre världsmästare i sommellerie. Bedömningen pågick under hela onsdagen, resultatet presenterades under en galamiddag på Norrvikens Trädgårdar på kvällen.

Uttagningen av de svenska vinerna till provningen har pågått under våren på Stockholm Stadshus, under ledning av Sören Polonius som bland annat förestår Sveriges sommelierlandslag. Utifrån över 80 viner valdes 12 viner att gå upp mot de Europeiska toppvinerna.

Immelen var vinet som tog förstaplats av de 24 vinerna i The Swedish Wine Tasting. Det är ett vitt fylligt vin gjort på mestadels druvan Solaris, som fungerar väl i det svenska klimatet. Kullabergs Vingård hade även med Askesäng, som kom åtta, samt Josefinelust, som kom 22:a, i bedömningen. Dessutom fick flera andra svenska vingårdar goda placeringar; Flädie Vingård, Lottenlund Estate, Ästad Vingård och Klagshamns Vingård.

Det är en bra kväll för svenskt vin. Detta visar vägen att fler ska våga plantera vinrankor på de övriga 10.000 hektaren som är möjliga i Sverige” säger K Felix G Åhrberg, huvudvinmakare och oenolog på Kullabergs Vingård, under galamiddagen där resultatet presenterades.

Även Björn Odlander, styrelseordförande och ägare av Kullabergs Vingård, deltog under kvällens festligheter.

 ”Efter att ha träffat juryn förstår man verkligen The Swedish Wine Tastings dignitet. Det är flera av världens bästa vinsensoriker och mest inflytelserika sommelierer på plats och de placerar svenska viner högt”, säger Björn Odlander som är omtumlad och glad efter att Immelen kommit på förstaplats i The Swedish Wine Tasting. 

”Vi står redo att möta jurygruppen som kommer på studiebesök till vår vingård idag” säger Victor Dahl, VD på Kullabergs Vingård. ”Det ska bli stimulerande att berätta om vår vitikultur och vårt arbete för ett hållbart jordbruk.” 

Comment

Comment

Immelen best wine when Swedish wines compete against top European wines

The Swedish Wine Tasting is a project were Swedish wines are compared by experts to top European wines, 12 Swedish wines against 12 European wines in the same style and price range. We are very happy that the winner is our Immelen, a full body white wine.

The Swedish wines were selected in a pre-competition in spring at the city hall in Stockholm. The European wines were then selected by experts. Several Master of Wine’s and some of the best sommelies’s in the world were in the pannel.

To get the winner wine Immelen, you can find it in Sweden at the monopoly Systembolaget >>
If you are interested to buy it overseas, please contact us at victor@kullabergs.se

Comment

Comment

Kräft-tema i vinbaren Skänken

Vi befinner oss i skaldjurssäsong och köksmästaren Titti Qvarnström har satt ihop tre serveringar med kräft-tema. Pris 325 kr per person. Vi serverar detta i vinbaren torsdag till söndag, så länge det räcker.Boka gärna bord i förväg och skriv då i kommentarsfältet att ni önskar serveringen med kräftor. 

Detta är också sista veckan vi har öppet vinbaren Skänken mer dagligen, därefter går vi över till lördagar i september (för den här säsongen). Även den vanliga menyn kommer finnas i vinbaren.

Öppettider augusti vecka 35
Torsdag kl 11:30-18:30
Fredag kl 11:30-18:30
Lördag kl 11:30-18:30
Söndag kl 12-16

Öppettider september
Lördag kl 12-17

#vinbar #kräftor #kräfta #winebar #kullahalvön

Comment

Comment

Lyckeri 2023 och RVP NV

Nu är det juli och sommar! Det är dags att lansera nya viner på Systembolaget och utöka öppettiderna i vinbaren Skänken. Nu håller vi öppet varje dag kl 11:30-18:30. Välkomna att äta en bit mat från köksmästare Titti Qvarnström och prova Kullabergs viner. Två gånger per dag kör vi guidade turer i vingården, nya vineriet och destilleriet.

Ute i vingården har vi haft en flygande start. Det har varit relativt mycket fukt i jordarna sedan vintern och våren. Där sedan en solig och varm maj verkligen satte fart på vegetationen. Dels vinrankor och täckgrödor men även ogräs lite här och där. En stor eloge till vårt dedikerade team som har jobbat hårt med att gallra skott, sätta in skotten fint i systemet samt jobbat med övrig vegetation. Det är intensivt manuellt arbete samt en del traktorarbete. Viktigt att det går fort nu i början av grönsäsongen. Allting vi gör före midsommar har vi till stor nytta resten av säsongen.

De äldre vinrankorna runt vingården i Bräcke börjar få en fin lövvägg. Täckgrödorna mellan vinraderna med blommor, örter och klöver är ett vackert inslag (de bild längre ner). Samt ger bra jordhälsa.

Nyplanteringen på Strandbaden, där vi satte drygt 14.000 vinrankor av Solaris i början av juni, håller på att etablera sig väl. Skotten har börjat sjuda men vi väntar något med att göra första skottselekteringen. 

Idag lanserar vi två viner på Systembolaget, lagom inför sommarens alla sammankomster:

Lyckeri 2023, Art# 30257

Årets Lyckeri skiljer sig något från tidigare årgångar. Nu har vi även en del Solaris i assemblaget, tidigare årgångar har vi haft Muscaris, Souvignier Gris, Donauriesling. Lyckeri är fortfarande friskt och fruktigt (ett perfekt sommarvin) men det finns även en viss underliggande ekkaraktär. Vi är väldigt glada för sammansättning av nyanser och utvecklingen som Lyckeri gör.

Druvorna är skördade på olika dagar under slutet av september och hela oktober. När vi skördat så låter vi druvorna kallmacerera i pressen över natten. Druvorna får då några timmars skalkontakt före pressning, vilket gör vinet godare samt att vinmakaren får några timmars vila. Jäsning är gjord i olika ståltankar, därefter har vi lagrat mestadels i ståltankar men även i ett par ekfat.

Lyckeri 2023 passar perfekt bland annat till något lättare rätter, så som fisk, skaldjur, primörer, grillade grönsaker, asiatiskt samt goda ostar. Men varför inte även prova till en bra köttbit från grillen där ni även grillar en spetskål som tillbehör.

RVP NV, Art# 31597

Idag lanserar vi även vårt röda vin RVP. Vi är en ung vingård, och framförallt när det kommer till rödvinsmakning - RVP betyder RödVinsProv. 

Druvsorterna är Rondo, Regent, Pinot Nova och Cabaret Noir. Vinet saknar årgång på etiketten, men mestadels är druvorna skördade oktober 2022 samt en mindre del från skörden 2021.

Jäsningen på ståltank och barriques. Lagring på barriques. Vi har gjort malolaktisk jäsning för att uppnå en rik aromatisk karaktär. 

RVP NV passar bland annat perfekt till charkuterier, vilt eller något gott från grillen. Det behöver inte vara kött, passar även till smakrika vegetariska rätter för att citera Systembolaget.se. 

Både Lyckeri 2023 och RVP NV går att beställa online till närmsta butik eller ombud i hela Sverige. Samt så hittar ni den i hyllan i västra Skåne i Malmö, Båstad, Ängelholm, Höganäs och Helsingborgsbutikerna.

Se Systembolaget.se för lagersaldo. Om det skulle ta slut under den här veckan så kommer vi fylla på så fort vi kan, vilket kan ta några dagar utifrån Systembolagets rutiner. 

Comment

Comment

Lansering: Kullabergs Äppelcider Torr & Halvtorr och Bränneslyckan Fatlagrad

Idag lanserar vi Kullabergs Äppelcider igen på Systembolaget. Den finns i två utförande, torr och halvtorr, som passar olika sammanhang och smaklökar. Cidern har blivit uppskattat, även hos gastronomin. Vi tycker det är trevligt med en produkt där vi tar tillvara på äppellandet Sverige. Sverige har en lång tradition att odla goda äpplen med fin aromatik och frisk syra. Dessa breddgrader är faktiskt en fördel för äpplen, druvor, jordgubbar med mera.

Våra ciders är gjorda i vinstil. Vår vinmakare K Felix G Åhrberg har med noggrannhet valt ut äppelsorter som tillsammans har rätt balans mellan sötma, syra och tanniner. Det viktiga är en blandning av olika sorter som tillsammans ger rätt egenskaper och flera nyanser. Då vi själva inte har en större äppelplantering får vi frukt från Södåkra, som också ligger här ute på Kullahalvön. Äppelsorterna den här gånger är Rubinola, Ingrid Marie, Sari och Rubinstar.

Äppelcider Torr, art# 31181

Frisk och fruktig med balanserad struktur. Gjord i vinstil där vi lyfter fram den naturliga karaktären från frukten
 

Äppelcider Halvtorr, art# 31181

Frisk och fruktig med härlig karaktär ifrån äpple. Något mer sötma än vår torra cider men fortfarande torr och välbalanserad.

Bränneslyckan Fatlagrad, art# 30764

Idag lanserar vi även ett destillatet Bränneslyckan Druva Fatlagrad. Det är gjort på de bästa druvpressresterna från skörden 2022.

Vid skörd när vi pressar druvorna får vi en trevlig restprodukt i form av druvpressrester. Den är ganska torr i sin struktur men med härliga aromer som finns kvar i skalen. Vår kopparpanna är av märket Carl, en specialbyggd aromadestillator som varsamt  destillerar mäsken och lyfter fram aromatiken från frukten. Mäsken som vi har jäst upp från druvpressresterna destillerar vi i slutskedet av jäsningen (under november). På så vis får vi kraftfull aromatik som lyfter fram druvans naturliga karaktär.

Bränneslyckan är lagrat på ekfat i 12 månader av ny fransk ek. Destillatet passar utmärkt både före eller efter maten, exempelvis till  kaffet och desserten.

Comment