Den 9, 10 och 11 maj planterade vi cirka 7 hektar vinstockar med målet att utöka produktionen med 200 hektoliter (25.000 flaskor) per år av hög klass. 

På dessa tre dagar sattes över 22.000 vinplantor ner i jorden på Kullahalvön. Läget är noga utvalt och gedigna förberedelser med dränering, näringsoptimering och djupbearbetning av jorden har skett under vinterhalvåret för att skapa bästa tänkbara förutsättningar för en vinproduktion av högsta klass. 

Fyra huvudsorter har valts ut; Souvignier gris, Muscaris, Donauriesling samt Solaris vilka alla är PIWI-sorter. PIWI-sorter är resistenta mot svampsjukdomar och behöver därför inte besprutas. ”I år är vi Europas största inköpare av PIWI-plantor” berättar den österrikiske vinmakaren Franz Schuster, viningenjör från Klosterneuburg University utanför Wien, som leder arbetet.

”På Kullahalvöns Vingård arbetar vi hårt för att göra vin av världsklass och att sätta Sverige på vinkartan” säger VD Victor Dahl. ”Det känns fantastiskt spännande och vi gör även en testplantering av över 20 olika sorter med varierande rotkombinationer för att hitta nya intressanta varianter som passar vårt klimat”. Detta är en av de största investeringarna i vinproduktion som någonsin gjorts i Sverige.

 

Inslag från Land Lantbruk som var på besök under första dagen