IMG_8017.jpg

Program Våren 2020

28 februari kl 18 – Solaris från olika länder
Mikael Mölstad tar oss på en resa med Solaris från olika länder. Bland andra får du uppleva Polens och Schweiz bästa producenter av druvan! De olika Solarisvinerna från Europa jämför vi sedan med utvalda svenska solaris. Under kvällen har Felix lovat att göra de där racletterna!

24 januari kl 18 - Tankprovning
Välkommen på tankprovning, då kommer våra klubbmedlemmar ha möjlighet att prova ungvinerna direkt från ståltankar och ekfat. En unik upplevelse där vinmakare K Felix G Åhrberg tar oss på resa från reduktiva jäsningar på Solaris till friska jäsningar för Riesling. Årgång 2019 är lovande! Efter provningen i tankhallen tar vi ett glas vin i Skänken (vår nya vinbar tillika klubblokal) med en lättare måltid.

21 maj Sortimentsprovning kl 13, 15 & 17
I dessa tider känns det ändå viktigt att ha något trevligt att se fram emot, därför bjudet vi in till sortimentsprovning den 21 maj. Provningarna kommer hållas tre gånger under dagen, klockan 13, 15 & 17. Vi börjar med en liten rundvandring i vingården för att sedan prova genom nyheter i vårt sortiment. Bland annat lanserar vi tre viner, Lyckeri 2019, Rosé 2019 och Askesäng 2019, samt tre ädeldestillat på Systembolaget i början av juni. Vi kommer såklart följa riktlinjer med bordsservering, hålla distans till varandra samt sprita av lokalen ordentligt mellan provningarna.

IMG_0681.jpg

Program Sommaren 2020

22 juni kl 11. Invigning sommarsäsongen i Skänken
Vi öppnar vinbaren för första säsongen! Kl 11 och därefter är alla välkomna att besöka vingården, från tidig lunch till sen eftermiddag fram till sista augusti. Du är välkommen att vara med på invigningen!

2 juli kl 18:30. Provning av Kullabergs ädeldestillat
Sedan julen 2018 har vi destillerat druvrester samt en mängd olika bär och frukter som vi planterat och skördat runt våra odlingar. Många är mindre batcher där vi experimenterar och ser vad vår kopparpanna av modell CARL 180 liter går för. Vissa lanseras på Systembolaget under året, vissa kommer ligga på sina ekfat eller fat av körsbärsträd några år till. Dessutom är vissa batcher små och enbart finnas på vingården. Kvällens provning leds av vår vinmakare och master distiller K Felix G Åhrberg. Vi testar destillat som Äpple, Fläder & Citron, Stenfrukter, Rönnbär & Oxel, citronlikör samt gin. Till detta serveras olika efterrätter. 

16 juli kl 18:30. Tre flights med en bonus
Unik chans att testa tio olika viner tillsammans med Kullabergs team. Genom åren har vi samlat på oss flera viner från världen som vi även själva vill testa. Exempelvis viner som vi vill benchmarka, viner från våra praktikanters familjevingårdar eller viner på nya sorters druvor som professor Robert Steidl tagit med från universitetet Klosterneuburg i Österrike. Vi väljer ut 10 olika viner, vi har en flaska av varje. 

23 juli kl 18:30. Solaris från olika länder
Vin- och matjournalisten Mikael Mölstad (bl a Svenska Dagbladet och Allt om Vin) tar oss med på en resa med Solaris från olika länder. Bland andra får du uppleva Polens och Schweiz bästa producenter av druvan! De olika Solarisvinerna från Europa jämför vi sedan med utvalda svenska solaris. Det är en favorit i repris, och även den här gången har Felix lovat att göra de där racletterna!

6 augusti 18:30. Orange vin
Bland det hetaste i vinvärlden just nu är de orange vinerna. Det görs på vita druvor men med rödvinsmetoder, lång maceration tillåts samt att jäsningen sker med skalkontakt. Många svenska vingårdar har producerat med bra resultat, bland annat har vi gjort orangevin både 2018 och 2019. 2018 var en mindre batch där det mesta gick till vinbaren Tyge & Sessil i Stockholm. Orange vin är världens äldsta vinstil som går ända tillbaka till vinets vagga i Georgien för 8 000 år sedan. Kvällens provning leds av Vin- och matjournalisten Mikael Mölstad som har ett brinnande intresse för både vinhistoria och nya vinstilar.

skörd kvadrat - 1.jpg

Program hösten 2020

Skördefest!
Vi välkomnar medlemmar i KVV till skördefest! Första tillfället är helgen 26/27-september. Därefter räknar vi att skörda två av de tre efterföljande helgerna i oktober: 3/4-okt, 10/11-okt, 17/18-okt. Vi vet inte vilka två helger i oktober det kommer bli, inte heller om det blir lördag eller söndag, förmiddag eller eftermiddag. Det är vädret och mognaden som styr. Exempelvis så vill vi inte skörda i regn.

Målet är i alla fall att skörda lördagar på förmiddagen. Vi samlas kl 8 för genomgång, sen skördar vi fram till lunch. Vi fixar fika under förmiddagen samt bjuder på lunch med något gott att dricka. Dock är det bra att vara lite flexibel för exakt när under helgen vi kan skörda. 

Tankprovning av årets skörd (Inställt)
För att följa upp skörden bjuder vi in för tankprovning i slutet av november. Vi kommer då ha över 30 olika jäsningar av olika druvsorter i olika skeden av processen. Exempelvis, vi kommer förmodligen prova Solaris, Muscaris, Donauriesling, vårt rosé (Rondo & Regent) – både jäsningar från ståltank samt från ek. Till detta serveras rostade kastanjer och ost, traditionella smaker under hösten till ungviner. För att hålla små grupper vid provningarna har vi har delat upp provningen på två dagar med två tider per dag.

Lanseringsfest Immelen 2019: 10 december (Inställt)
I december lanseras Immelen 2019 och i Skänken kommer det bli lanseringsfest. Vi håller fortfarande på att planera, det kommer i alla fall att innehålla goda viner och god mat. Även vårt mousserande 2019 lanseras i december, eventuellt kan kvällen inspirera till nyårsmenyn.

Friska tag 2021

5 april: Tipspromenad annandag påsk med boksignering
Det bjuds på en härlig promenad i vingården, kluriga frågor samt även sensoriska utmaningar. Det blir även boksignering med självaste Mikael Mölstad som just givit ut en helt ny upplaga av Stora Vinskolan. Vår vinmakare K Felix G Åhrberg har varit med som vitikulturell rådgivare och granskat texterna om odling och produktion.

Se frågorna från tipsrundan >>

11-12 juni: När trender driver oss mot ny terroir
Vi har äran att välkomna Sören Polonius till Skänken för att hålla vinprovning. Sören är en stor drivkraft i svenskt sommelieri. Han har varit med och grundat det svenska sommelielandslaget (Swesomm),där han även är aktiv som tränare. Sören har också internationella uppdrag och tränar andra länders landslag. På daglig basis hittar man Sören i Stockholm som Wine Director för Adam & Albin-koncernen, en av de första fine dining restaurangerna som tog in Kullabergs vin.

Dagens tema: När trender driver oss mot ny terroir, vi går in på en nyligen upptrampad stig och lämnar den invanda tryggheten bakom oss. Vart är vi på väg? 

7 juli: Asiatisk avsmakningsmeny med Linnea från Miss Voon

En magisk kväll på vingården där Linnea Svantesson lagar asiatisk avsmakningsmeny för att matcha med Kullabergs viner. Vi börjar kl 18:30, och därefter njuter vi av en femrättersmeny med dryckespaket. 

Onsdag 4 augusti kl 18:30: En mousserande kväll med Mikael Mölstad, Carl-Johan Mölstad och Fredrik Beskow

En höjdarkväll där vi provar sex bubblande toppviner från sex olika länder och länder: Frankrike (Champagne), Italien, Spanien, Tyskland, England och Sverige (förstås). En fantastisk möjlighet att lära känna stilarna hos de bästa bubblen i Europa. Vin- och matjournalisten Mikael Mölstad (bl a SvD och Allt om Vin) guidar dig genom kvällen. Gäster är sonen och poddaren i Vinskolan Carl-Johan samt Fredrik Beskow. Fredrik är Bjärebon bakom de framgångsrika alkoholfria dryckerna VY. Denna kväll ska han presentera sitt alkoholfria lyxbubbel Symfoni.

Skördefester

Under skörd välkomnar vi medlemmar i KVV till skördefest! Det är som vanligt svårt att säga exakt vilka dagar och tider det blir, men vi räknar med att det blir tre tillfällen mellan 25 september och 24 oktober. I stort sett är sista helgen i september spikad samt två helger i mitten av oktober. 

Tisdag 26 oktober, två sittningar kl 17:30 & 19:30: En bättre tisdag Fredrik Schelin, en av Sveriges största champagnekännare 

Under kvällen 26 oktober har vi bjudit in Fredrik Schelin som inte bara är en stor champagnekännare i Sverige utan också en känd vinskribent och författare. Aktuell med den nya boken ”CHAMPAGNE och andra bubblor”. Dessutom driver han Bestchampagne.se där han tipsar om härliga smakkombinationer och recenserar goda bubblande drycker! Tillsammans med Fredrik kommer vi bjuda på en mousserande vin och champagneprovning där ni kommer få uppleva fantastiska drycker och lära er massor om champagne. Vi lovar att det kommer bli magiskt! Självklart kommer vi även prova Kullabergs eget mousserande vin Josefinelust 

Fredag 6 november, två sittningar kl 17:30 & 19:30: Tankprovning med vår vinmakare K Felix G Åhrberg

Vi får möjlighet att gå in i vinkällaren tillsammans med vinmakaren och botanisera bland ståltankar och ekfat. Vi provar igenom skörden 2021 där Felix guidar er genom botrytiserad Solaris, nypressad rödviner, frisk och fruktig Donauriesling, malolaktiska jäsningar samt mycket mer. Det blir två tider för provningen, start 17:30 och 19:30. Varma skor är att föredra.

Lördag 11 december kl 13: Kullabergs på Magnusson Fine Wine i Stockholm

I december åker vi upp till Stockholm och gästspelar hos Magnusson Fine Wine, enfantastisk och nästan helig plats för en vinälskare. På lördagskvällen den 11 december har vi glädjen att bjuda med KVV. Vi kommer prova igenom vårt sortiment och inte minst nya årgången av Immelen och Josefinelust som lanseras i december. Vår vinmakare K Felix G Åhrberg håller i kvällens provning tillsammans med ingen mindre än Mikael Mölstad. 

Program 2022

Söndag 6 mars, tre sittningar kl 11, 12, 13: Prova nya årgången från tankar och ekfat, därefter raclette!

Vi startar i nuvarande vineriet där vinmakare K Felix G Åhrberg guidar oss genom resultatet av skörden 2021, både från ståltankar och ekfat. På väg mot vinbaren tar vi omvägen förbi vinrankorna för en snabbkurs i vinterbeskärning. Inne i vinbaren blir det raclette, en KVV-klassiker, och till lunchen provar vi ännu mer vin. Varma skor är att föredra.

Lördag 19 mars kl 18: Flights med Marie

Prova en salig blandning av globala viner tillsammans med vår nya sommelier Marie Ronval. En fantastisk lördagskväll som även inkluderar middag och något passande i glaset. Pris: 495 kr per person. Begränsat antal platser.

Lördag 2 april kl 18: Flights med Marie (No.2)

På grund av högt bokningstryck till första provningen med Marie har vi satt in ett extra tillfälle. Välkomna till en fantastisk lördagskväll där vi provar vin och äter god middag med något passande i glaset.

Annandagpåsk 18 april. Tipspromenad i vingården

Vi minns tillbaka förra påsken, i klassiskt vårväder blandat mellan solsken och snöstorm arrangerades tipsrunda på vingården med många KVV:are. Alla satt ute det året och vi fick skrapa borden flera gånger från snö. Trots förutsättningarna så var det bara glada miner. Låt oss köra igen den här påsken!

Fredag den 6 maj: Vinlandet Belgien

Vår sommelier Marie är från Belgien samt även Lotte som är en av våra praktikanter. När vi nu har två belgare på vingården är vi såklart väldigt nyfikna att lära oss mer om det relativt okända vinlandet Belgien.

Åsa Johansson med pärlor från Toscana och Sicilien
Onsdag 6/7 & torsdag 7/7. Kl 18:30
Åsa är en välkänd och duktig vinskribent som är bosatt i Toscana. Hon publicerar bland annat i Svenska Dagbladet men ligger också bakom Italienpodden.se och Traveltheboot (stort på sociala media). Åsa gästar oss under två kvällar och tar med sig pärlor från Toscana och Sicilien.

Håkan Nilsson med sina favoritviner
Tisdag 12/7 kl 18:30
Håkan Nilsson är en välkänd vinprofil med många strängar på sin lyra. Tidigare sommelier-champion, vinskribent och författare till fyra vinböcker. Idag arbetar Håkan mest med att arrangera gastronomiska vinresor till alla världens hörn. Denna kväll plockar Håkan med sig fyra favoritviner från egen källare. När vi provar vinerna kåserar Håkan om dessa viner på sitt målande sätt.

Ellen Franzén, the one and only!
Tisdag 19/7 kl 18:30
Tvåfaldigt svensk mästare och regerande nordisk mästare i sommellerie. Chefsommelier på tvåstjärniga Gastrologik i Stockholm. Älskar dryck i alla dess former och under provningen kommer vi möta några av favoriterna världen över!

Åsa Wahlström om att våga utmana säkra kort
Onsdag 3/8 kl 18:30
En provning om konsten att våga utmana sina säkra kort och aldrig sitta still i båten.
Åsa arbetar idag åt en av de största dryckesimportörerna i Sverige med ansvar för bland annat kvalitet och utbildning. Det innebär i korthet att hon har insikt i allt från bulkvin till fine wine, hanterar kvalitetssäkring av vin (intern och externa utbildning via WSET), samt marknadsföring av prestigevarumärken.

Åsas resa började på restauranggolvet som sommelier, via Grythyttans Restauranghögskola till Restaurangakademien i Stockholm och sedan vidare till Systembolagets kvalitetsavdelning. Förutom att vinna titeln Årets kvinnliga Sommelier har hon även vunnit stipendium för kreativt skrivande om vin. Åsa brinner för utbildning, både andras och egen, och är certifierad utbildare hos Wine & Spirit Education Trust, WSET.

Provningen kommer att handla om konsten att våga utmana sina invanda mönster. Varför köper jag alltid Riesling eller Chardonnay? Hur länge kan en tetra ligga i förrådet? Varför finns viner på burk? Vi tittar närmare på olika stilar och diskuterar nyheter i både färg, smak och format. En interaktiv provning med möjlighet att ställa frågor om det mesta som rör vin.

Mikael Mölstad och K Felix G Åhrberg i en duett
Onsdag 10/8 kl 18:30
Sveriges främsta vinskribent och vår egen vinmakare håller en underbar och spännande provning tillsammans. Tema för kvällen är under arbete och kommer såklart bli fantastiskt!

Fredag 16 september: Viner från Dolomiterna med vår assisterande vinmakare

Vår assisterande vinmakare Nicola D'Agostini är från en liten by uppe i alperna i norra Italien. Tillsammans kommer vi upptäcka viner och passande tilltugg från hans hembygd Valbelluna i Dolomiterna. Valbelluna är en dal i nordöstra Italien, omgiven av Dolomiternas toppar, branta sluttningar och floden Piave som rinner vackert genom dalen. En sydlig exponering, varm luft från Adriatiska havet samt en god mängd nederbörd (undantag den här sommaren) gör platsen perfekt för vinodling enligt Nicola. Under kvällen provar vi viner på lokala druvsorter från denna del av Alperna, mer kända druvsorter samt av PIWI-druvsorter (svampresistenta sorter) som också har börjat odlas i norra Italien. Kan bli att vi testar ett vin från Kullabergs för att jämföra. Till vinerna serveras lite tilltugg från samma region av Italien. Efter provningen ingår även mat som Nicola har tillagat (eventuellt från sin farmors recept). 

Skördefest

Under skörd välkomnar vi medlemmar i KVV till skördefest! Det är som vanligt svårt att säga exakt vilka dagar och tider det blir, men vi räknar med att det blir tre tillfällen mellan 24 september och 30 oktober.