Immelen 2019

Äntligen lanserar vi nya årgången av Immelen. Druvorna skördades under perioden 28 september till 12 oktober och vi valde sorteringarna med högst intensitet och aromatisk mognad. Jäsning till hälften på ståltank och hälften på nya fat av österrikisk och fransk ek. I januari utfördes assemblage då vi varsamt kombinerade flera jäsningar för att få rätt uttryck och nyanser. Vi lät därefter det unga vinet ligga på finjästen i åtta månader och batonerade en till två gånger i veckan. Vi uppnådde en finstämd balans mellan syra och frukt, och en lång och rik munkänsla, vilket belönades med guldmedalj i International PIWI Wine Award. Dessutom ett vin som uppskattas av Master of Wine Madeleine Stenwreth:

”Immelen was a real eye opener for me! A wine from the Nordics which makes a confident statement of what this emerging, seriously cool climate region is capable of and where the sum is greater than its parts. As much as it is aromatics driven with a pretty elderflower lift, it shows a lovely flinty edge which gives it a bit of attitude which harmonises nicely with its textural qualities. A really clever wine. “

Josefinelust 2019

Vi är också stolta över att lansera vårt första mousserande vin, Josefinelust 2019. Vi plockade druvorna i början av skördeperiden, vilket ger hög syra som är önskvärt till ett mousserande vin. Josefinelust har genomgått andra jäsning på flaska och sedan legat tio månader på finjästen. När bubblor långsamt bildats och vinet utvecklats med hjälp av jästkontakt, var det dags att ryttla och degorgera. Det innebär att flaskan långsamt roteras samtidigt som den sakta vänds upp och ner. Ett moment som tar flera veckor med syfte att få ner jästfällningen till flaskans mynning där den då kan skjutas ut, av trycket i flaskan, när kronkapsylen öppnas. Därefter fyllde vi på med dosage samt satte på kork och grimma. Vid dosagen tillsatte vi inget socker, vilket innebär att Josefinelist klassas som Brut-zero. Processen med jäsning på flaska kallar vi Méthode Cape Kullaberg. Frisk och elegant karaktär med fin munkänsla som hänger kvar länge. Vinet passar utmärkt till skaldjur, fisk, grönsaksrätter samt både före och efter 12-slaget. Vi gläds åt utmärkelsen Top Gold i International PIWI Wine Award med 96 poäng.

Lanseras 8 december och 15 december, båda på exklusiva sortimentet. Artikelnummer 9121601 &
9252701.

Produktblad Immelen 2019 >>

Produktblad Josefinelust 2019 >>

Comment