Julen närmar sig vilket också betyder att nyårsafton är på ingång. Lagom till dessa festligheter lanserar vi nya upplagor av både Immelen och Josefinelust på Systembolagets exklusiva sortiment.
Fredag 10 december kl 10 går vinerna att beställa via Systembolagets hemsida samt att de står i hyllan i vissa butiker. Exempelvis Höganäs, Väla och olika butiker vid Malmö, Göteborg och Stockholm. Se på Systembolagets hemsida för senaste lagersaldo.
Immelen 2020, art# 93147
Odlingssäsongen 2020 började med en kall och torr vår för att under sensommaren och hösten övergå till något soligare klimat. Vi valde att hålla ner mängden druvor per stock vilket bidrog till att vi är väldigt nöjda med kvalitén för årgången.
Skörden gick av stapeln första halvan av oktober, vi plockar olika druvsorter från flera odlingslägen. Exempelvis har vi fem odlingslägen med Solaris. Vi jäser dessa separat i ståltankar och ekfat där varje jäsning får sin egen nyans. Under vintern blandar vi våra assemblage, för Immelen har vi valt de batcher med högst intensitet och aromatisk mognad. När vi blandat fortsätter vi att bygga ut det unga vinet genom att batonera, det innebär att röra upp finjästen. Vi gör detta två gånger i veckan i nio månader. En hel del arbete bakom men vi blir också rikligt belönade. Immelen är ett stort och fylligt vin med ett brett spektrum av flera olika nyanser.
Druvsorterna i Immelen 2020 är till största delen Solaris, cirka 80 procent, men även Souvignier Gris och Muscaris. Jäsning till hälften på stål och hälften på ek, nya ekfat. Lagring på ståltankar.
Immelen 2020 belönades nyligen med guldmedalj i International PIWI Wine Award. Dock har årgången inte hunnit delta i fler tävlingar. Tidigare årgångar av Immelen har vunnit flera ädla medaljer i Decanter, AWC, IWC samt PWI Wine Awards.
Immelen är även ett uppskattat vin av Madeleine Stenwreth, Master of Wine:
”Immelen was a real eye opener for me! A wine from the Nordics which makes a confident statement of what this emerging, seriously cool climate region is capable of and where the sum is greater than its parts. As much as it is aromatics driven with a pretty elderflower lift, it shows a lovely flinty edge which gives it a bit of attitude which harmonises nicely with its textural qualities. A really clever wine. “
Josefinelust Brut Zero 2019, art# 94109
Vi är också glada att lansera en ny omgång av vårt mousserande Josefinelust. Vi plockade druvorna tidigt i skördeperioden, vilket ger hög syra som är önskvärt till ett mousserande vin. Josefinelust har genomgått andra jäsning på flaska och sedan legat tolv månader på finjästen. Andrajäsning på flaska är den traditionella metoden, vilket vi själva kallar Méthode Cape Kullaberg - MCK. Vid dosagen tillsatte vi inget socker, det innebär att Josefinelust klassas som Brut-Zero.
Vinet har frisk och elegant karaktär med fin munkänsla som hänger kvar länge. Det passar utmärkt till skaldjur, fisk, grönsaksrätter samt både före och efter 12-slaget.
Vi gläds åt följande utmärkelser:
Top Gold i International PIWI Wine Award
Seal of approval AWC Vienna
Bronsmedalj i International Wine Challenge
Bronsmedalj i Decanter 2020
Både Immelen 2020 och Josefinelust Brut-Zero 2019 är mindre lanseringar, 900 flaskor respektive 750 flaskor.