Tips på mat och vin i kombination med Titti Qvarnström, vår köksmästare i vinbaren Skänken. En toast med rödbeta, getost (alternativt lagrad brie) och lite annat gott. Kan serveras både som förrätt, mellanrätt eller lunch. I glasen rekommenderas Lyckeri 2023 som går att inhandla på Systembolaget i hela Sverige. Det finns en bra syra både i rätten och drycken som lyfter varandra, Lyckeri passar fantastiskt till ostar och primörer. Eventuellt hittar ni både rödbeta och gräslök i trädgårdslandet.

För oss på Kullabergs Vingård är Titti en stor kockfavorit, hon har en gedigen meritlista och ett imponerande uttryck med stor respekt för råvaran. Som köksmästare på Bloom in the Park i Malmö blev hon Sveriges första kvinnliga kock med Michelinstjärna. Sedan kan hon också stoltsera med Rising Star av White Guide, Årets kvinna i besöksnäringen av Visita samt framgångar i Årets kock och Kockarnas Kamp.

Den här säsongen är Titti köksmästare i vinbaren Skänken på Kullabergs Vingård. Menyn varierar över säsongen men oftast kan ni hitta något med rödbetor och getost. Om ni vill proväta Tittis mat före ni lagar det hemma inför era vänner.

Mer info om vinbaren Skänken >>

Gör så här:

En ganska enkelt rätt att slänga ihop för att få mer tid att umgås. Förbered dock genom att tillaga rödbetorna, koka i ca 45 min eller baka i ugn i en timme på 220 grader med lite salt. Samt rosta valnötterna.

Inköpslista:
Bröd (ett gott surdegsbröd) en skiva per person,
Rödbetor, räkna två stycken mellanstora per person. (köp ej färdigkokta)
Cream fraîches, ca 0,5 dl per person
Ost, gärna getost från Löts gårdsmejeri eller annan chevre eller vällagrad brie.
Valnötter
Honung, någorlunda flytande
Gräslök

Gör så här:

  • I botten har man en skiva toast som är rostad eller stekt i smör i en panna.

  • Bred på ett ordentligt täcke med Cream fraîches

  • Hacka de tillagade rödbetor i små klyftor och lägg på toasten. Detta förbereder ni före genom att koka rödbetorna 45 min eller baka i ugn i en timme på 220 grader med lite salt.

  • Lägg på ordenligt med getost. Vi använder getost från Löts gårdsmejeri. Se bilden nedan för hur Titti lägger upp det.

  • Lägg på rostade valnötter, går bra att ha dom halva. När ni förbereder genom att rosta valnötterna, så ha valnötterna hela i en torr stekpanna.

  • Ovanpå ringlar ni lite honung. Om honungen är hård så går det bra att värma i vattenbad eller i micron. I Skänken serverar vi egen honung från bina på vingården.

  • Slutligen toppa med hackad gräslök och servera.

Lyckeri 2023, art# 30257

Ett torrt vitt vin som är ett assemblage där vi komponerar flera druvsorter och olika jäsningar. På så vis får vi ett vin med flera nyanser och smakupplevelser. Druvsorterna är Solaris, Muscaris, Souvignier Gris & Donauriesling. Karaktären är frisk och fruktig (ett perfekt sommarvin) samt att det finns en viss underliggande ekton.

Druvorna är skördade på olika dagar under slutet av september och hela oktober. Vid skörd så låter vi druvorna kallmacerera i pressen över natten. Druvorna får då några timmars skalkontakt före pressning, vilket gör vinet godare samt att vinmakaren får några timmars vila. Jäsning är gjord i olika ståltankar, därefter har vi lagrat mestadels i ståltankar men även i några ekfat.

Lyckeri 2023 passar perfekt bland annat till något lättare rätter, så som fisk, skaldjur, primörer, grillade grönsaker, asiatiskt samt goda ostar. Nu i sommar kan man även prova till en bra köttbit på grillen där man även grillar spetskål som tillbehör.

Eller så testar ni Kullabergs Toast Rödbeta tillsammans med Lyckeri. Hoppas det smakar!

Finns i hyllan på flera butiker samt går att beställa online till alla butiker i hela landet.

Comment