Nu är det juli och sommar! Det är dags att lansera nya viner på Systembolaget och utöka öppettiderna i vinbaren Skänken. Nu håller vi öppet varje dag kl 11:30-18:30. Välkomna att äta en bit mat från köksmästare Titti Qvarnström och prova Kullabergs viner. Två gånger per dag kör vi guidade turer i vingården, nya vineriet och destilleriet.
Ute i vingården har vi haft en flygande start. Det har varit relativt mycket fukt i jordarna sedan vintern och våren. Där sedan en solig och varm maj verkligen satte fart på vegetationen. Dels vinrankor och täckgrödor men även ogräs lite här och där. En stor eloge till vårt dedikerade team som har jobbat hårt med att gallra skott, sätta in skotten fint i systemet samt jobbat med övrig vegetation. Det är intensivt manuellt arbete samt en del traktorarbete. Viktigt att det går fort nu i början av grönsäsongen. Allting vi gör före midsommar har vi till stor nytta resten av säsongen.
De äldre vinrankorna runt vingården i Bräcke börjar få en fin lövvägg. Täckgrödorna mellan vinraderna med blommor, örter och klöver är ett vackert inslag (de bild längre ner). Samt ger bra jordhälsa.
Nyplanteringen på Strandbaden, där vi satte drygt 14.000 vinrankor av Solaris i början av juni, håller på att etablera sig väl. Skotten har börjat sjuda men vi väntar något med att göra första skottselekteringen.
Idag lanserar vi två viner på Systembolaget, lagom inför sommarens alla sammankomster:
Lyckeri 2023, Art# 30257
Årets Lyckeri skiljer sig något från tidigare årgångar. Nu har vi även en del Solaris i assemblaget, tidigare årgångar har vi haft Muscaris, Souvignier Gris, Donauriesling. Lyckeri är fortfarande friskt och fruktigt (ett perfekt sommarvin) men det finns även en viss underliggande ekkaraktär. Vi är väldigt glada för sammansättning av nyanser och utvecklingen som Lyckeri gör.
Druvorna är skördade på olika dagar under slutet av september och hela oktober. När vi skördat så låter vi druvorna kallmacerera i pressen över natten. Druvorna får då några timmars skalkontakt före pressning, vilket gör vinet godare samt att vinmakaren får några timmars vila. Jäsning är gjord i olika ståltankar, därefter har vi lagrat mestadels i ståltankar men även i ett par ekfat.
Lyckeri 2023 passar perfekt bland annat till något lättare rätter, så som fisk, skaldjur, primörer, grillade grönsaker, asiatiskt samt goda ostar. Men varför inte även prova till en bra köttbit från grillen där ni även grillar en spetskål som tillbehör.
RVP NV, Art# 31597
Idag lanserar vi även vårt röda vin RVP. Vi är en ung vingård, och framförallt när det kommer till rödvinsmakning - RVP betyder RödVinsProv.
Druvsorterna är Rondo, Regent, Pinot Nova och Cabaret Noir. Vinet saknar årgång på etiketten, men mestadels är druvorna skördade oktober 2022 samt en mindre del från skörden 2021.
Jäsningen på ståltank och barriques. Lagring på barriques. Vi har gjort malolaktisk jäsning för att uppnå en rik aromatisk karaktär.
RVP NV passar bland annat perfekt till charkuterier, vilt eller något gott från grillen. Det behöver inte vara kött, passar även till smakrika vegetariska rätter för att citera Systembolaget.se.
Både Lyckeri 2023 och RVP NV går att beställa online till närmsta butik eller ombud i hela Sverige. Samt så hittar ni den i hyllan i västra Skåne i Malmö, Båstad, Ängelholm, Höganäs och Helsingborgsbutikerna.
Se Systembolaget.se för lagersaldo. Om det skulle ta slut under den här veckan så kommer vi fylla på så fort vi kan, vilket kan ta några dagar utifrån Systembolagets rutiner.