Idag lanserar vi Kullabergs Äppelcider igen på Systembolaget. Den finns i två utförande, torr och halvtorr, som passar olika sammanhang och smaklökar. Cidern har blivit uppskattat, även hos gastronomin. Vi tycker det är trevligt med en produkt där vi tar tillvara på äppellandet Sverige. Sverige har en lång tradition att odla goda äpplen med fin aromatik och frisk syra. Dessa breddgrader är faktiskt en fördel för äpplen, druvor, jordgubbar med mera.

Våra ciders är gjorda i vinstil. Vår vinmakare K Felix G Åhrberg har med noggrannhet valt ut äppelsorter som tillsammans har rätt balans mellan sötma, syra och tanniner. Det viktiga är en blandning av olika sorter som tillsammans ger rätt egenskaper och flera nyanser. Då vi själva inte har en större äppelplantering får vi frukt från Södåkra, som också ligger här ute på Kullahalvön. Äppelsorterna den här gånger är Rubinola, Ingrid Marie, Sari och Rubinstar.

Äppelcider Torr, art# 31181

Frisk och fruktig med balanserad struktur. Gjord i vinstil där vi lyfter fram den naturliga karaktären från frukten
 

Äppelcider Halvtorr, art# 31181

Frisk och fruktig med härlig karaktär ifrån äpple. Något mer sötma än vår torra cider men fortfarande torr och välbalanserad.

Bränneslyckan Fatlagrad, art# 30764

Idag lanserar vi även ett destillatet Bränneslyckan Druva Fatlagrad. Det är gjort på de bästa druvpressresterna från skörden 2022.

Vid skörd när vi pressar druvorna får vi en trevlig restprodukt i form av druvpressrester. Den är ganska torr i sin struktur men med härliga aromer som finns kvar i skalen. Vår kopparpanna är av märket Carl, en specialbyggd aromadestillator som varsamt  destillerar mäsken och lyfter fram aromatiken från frukten. Mäsken som vi har jäst upp från druvpressresterna destillerar vi i slutskedet av jäsningen (under november). På så vis får vi kraftfull aromatik som lyfter fram druvans naturliga karaktär.

Bränneslyckan är lagrat på ekfat i 12 månader av ny fransk ek. Destillatet passar utmärkt både före eller efter maten, exempelvis till  kaffet och desserten.

Comment