Kullabergs Vingård fortsätter att expandera och kommer under maj att plantera ytterligare 4 hektar med ca 12.000 vinstockar. Målet är att öka produktionen samt att även satsa på röda viner av världsklass. 

Läget är noga utvalt, ett avlångt fält med sydvästlig sluttning. Gedigna förberedelser med dränering, näringsoptimering och djupbearbetning av jorden har skett under vinterhalvåret för att skapa bästa tänkbara förutsättningar. Planteringen kommer att ske med en specialbyggd GPS-styrd planteringsmaskin som kommer upp från Tyskland.

Tre sorter har valts ut; Solaris, som länge har fungerat bra i kalla odlingsklimat, samt de blå sorterna Pinot Nova och Cabernet Noir. Dessa har provats på det testfält med över 20 sorter som finns på gården. Alla är PIWI-sorter vilket innebär att de är högresistenta mot svampsjukdomar. Detta bidrar till hållbar vitikultur och möjliggör avsevärt lägre användning av bekämpningsmedel. 

”Speciellt Pinot Nova och Cabernet Noir kommer bli en härlig utmaning, både ute i odlingarna och under vinifikationen. Högresistenta sorter är framtiden, det finns stor potential” säger K Felix G Åhrberg, vinmakare och oenolog på Kullabergs Vingård. 

Det är den andra stora planteringen som sker på Kullabergs Vingård under kort tid. År 2017 planterades ca 8 hektar och efter den kommande planteringen kommer gården ha ca 14 hektar odling.

”På Kullabergs Vingård arbetar vi hårt för att göra vin av högsta kvalité” säger VD Victor Dahl. ”För att lyckas behövs det även en del kvantiteter i produktionen. Vi vill ha flera sorters druvor på olika odlingslägen, medarbetare med spetskompetens samt en state-of-the-art maskinpark för att kunna nå det alldeles extra”. 

Satsningen på Kullabergs Vingård är en av de största investeringarna i vinproduktion som någonsin gjorts i Sverige.

IMG_3505.JPG
IMG_3434.JPG

Comment