Första juni lanserar vi de första vinerna från årgång 2019 på Systembolaget, vårt vita vin Lyckeri 2019 samt Rosé 2019. En god odlingsäsong med bra variationer av många soltimmar och viktig nederbörd. Därav kunde vi låta en del druvor på vår nyplantering från 2017 hänga kvar och mogna fram, vilket gav flera för oss nya sorter att skörda. Druvorna skördades under perioden 28 september till 31 oktober från våra odlingslägen runt vineriet samt vid Eleshults gård. 

Första juni är också en stor dag eftersom vi för första gången lanserar destillat på Systembolaget. Det är tre ädeldestillat gjort på frukt vi plockat på gården och runt våra planteringar; Äpple, Fläder & Citron samt Plommon & Persika. Citronerna är dock inköpta från Italien, även de obesprutade. Vår vinmakare K Felix G Åhrberg är även "master destiller" på Kullabergs och utbildad inom destillation på Klosterneunburg utanför Wien i Österrike”. De tre destillaten vi lanserar idag har producerats i väldigt små batcher. 

Dryckerna finns i hyllan på olika Systembolaget från Malmö i söder till Båstad i norr, går även att beställa i hela Sverige till närmsta butik.

Den 23 juni har vi glädjen att lansera Askesäng 2019 på exklusiva sortimentet på Systembolaget. Jungfruskörden av Souvignier Gris som vi sedan jäst och lagrat på stora ekfat. Askesäng 2019 kommer finnas på vinkällarbutikerna i Malmö, Göteborg & Stockholm, samt vissa andra butiker. 

Lyckeri 2019, Art# 3466001

Vitt vin, friskt och fruktigt med nyanser av tropiska frukter, fläder och stenfrukter. Passar utmärkt till skaldjur, asiatiska rätter, getost samt säsongens primörer.

Druvormaterialet är till stor del av jungfruskörden på ett av våra nyare fält vid vingården. Jäst till 95% på ståltankar vilket passar bra till Lyckeris friska och fruktiga karaktär. När vi sedan gör assemblage i början av januari, där vi noggrant komponerar jäsningar, tog vi även med 5% Souvignier Gris jäst på stora ekfat för extra komplexitet. Buteljering första veckan i mars 2020. 

Rosé 2019, Art# 3464701

Ett friskt rosé med stor karaktär av röda bär så som jordgubbar och lingon samt underliggande kryddiga nyanser. Passar utmärkt med ost och chark, asiatiska rätter och ljust kött. Både ett matvin och sällskapsvin.

Druvsorterna är Rondo och Regent som skördades första helgen i oktober. Jäsning till hälften på ståltank och till hälften på ek för att nå flera nyanser och komplexitet. Vinet har även genomgått malolaktiskt jäsning. Buteljering första veckan i mars 2020.

Askesäng 2019, Art# 9131401

Jungfruskörd på vårt nya fält av Souvignier Gris, jäsning och lagring i tre månader på stora ekfat vilket ger en underliggande ekfatskaraktär som balanserar fruktigheten i vinet. 

Apelåker Ädeldestillat Äpple, 48,5 % vol. 3454502

Aromatiskt ädeldestillat gjort på äpplen som vi skördat från gamla träd vid vingården. Passar som aperitif och till dessert. Producerat i liten skala. 

Ädeldestillat Fläder & Citron, 45,5 % vol. Art# 3455002

Vi skördade fläderblom från träd vid vår plantering i Brunnby som vi först jäst upp till ett flädervin och sedan varsamt destillerat. Passar utmärkt midsommarbordet. Producerat i väldigt liten skala, finns 40 flaskor på Systembolaget.

Ädeldestillat Plommon & Persika, 47,5 % vol. Art# 3454802

En blandning av mirabeller och plommon som vi skördat från träd som växer runt vår vinodling vid Bräcke Mölla. Ett aromatiskt stenfruktsdestillat. Passar som aperitif och till dessert. Producerat i väldigt liten skala, finns 40 flaskor på Systembolaget. 

Comment