Våra första lanseringar från årgång 2019 har tagits väl emot. Lyckeri 2019 och Rosé 2019 släpptes den 1 juni i det lokala sortimentet på Systembolaget. Askesäng 2019 lanserades i det exklusiva sortimentet 23 juni, ett vitt vin med stor karaktär gjort på jungfruskörden från vårt nya fält av Souvignier Gris. Jäsning och lagring i tre månader på stora ekfat vilket ger en djup underliggande ekfatskaraktär som varligt balanserar fruktigheten i vinet.
Alf Tumble i Dagens Nyheter skriver så här:
”Askesäng är ett nytt vin från Kullabergs som prismässigt hamnar mellan prestigevinet Immelen och det enklare Lyckeri. Det görs på lejonparten Souvignier Gris som uppfostrats i stora franska ekfat med lyckat resultat. Fylligt och sofistikerat. Mindre aromatiskt än Solaris men med samma klipp i syran.”
Vi gläds också åt fina recensioner på Lyckeri och Rosé:
Per Styregard i Dagens Industri
”Kullabergs Rosé 2019 (nr 34647) 189 kronor. Finfin kombo av frisk syra, tät frukt och smak av hallon och lingon. Årets roligaste och skånskaste rosé.”
Fredrik Schelin i Aftonbladet:
”Aromatiskt och stramt vin med inslag av honungsmelon, gula plommon, fänkål och våt sten. Svensk exotism.”
I veckan har vi haft besök av Madeleine Stenwreth, en av tre i Sverige som är Master of Wine. I världen finns det drygt 300 som kvalificerat sig dit. När hon testade vår Immelen så fick vi detta omdöme:
”Immelen is a Nordic surprise where the sum is bigger than the parts. Wonderful on the nose and aroma driven with a beautiful mouth feeling, not only at the first moment, but it stays and stays on the palate.”
Mikael Mölstad skriver så här i Svenska Dagbladet:
Läs gärna Pär Strömbergs gedigna artikel om Svenskt vin och dess utveckling. Pär testar bland annat genom vårt sortiment:
https://www.winetable.se/artiklar/svenska-viner-2-2-datid-nutid-och-framtid-med-madeleine-stenwreth-mw/