Comment

Forskare studerar skånskt vin + småländsk svart kaviar!

Forskare studerar skånskt vin + småländsk svart kaviar!

Kullabergs Vingård, Arctic Roe of Scandinavia (AROS) samt tre lärosäten Högskolan Kristianstad, SLU och Universitet Örebro ska tillsammans studera hållbara, komplexa & värdefulla livsmedel. Fokus är på sensorik och kunna förutsäga attraktiva smakkombinationer. Forskningsprojektet har fått statligt stöd om 6 miljoner av Formas. Det här ska bli väldigt roligt och intressant!

Läs mer: https://www.hkr.se/nyheter/2023/forskare-studerar-skanskt-vin--smalandsk-svart-kaviar/

Comment

Comment

Lansering Langweg 2021

 

Nu lanserar vi nästa vin från årgång 2021. Ett speciellt vin för oss då det är första gången vi producerat ett EU-vin.

Vi har arbetat över landsgränser för att utbyta vinodlingskunskap och vinframställningsmetoder. Druvorna är odlade i Steiermark, i sydöstra hörnet av Österrike, av vår kära vän Franz Schuster. Franz har jobbat med oss ända sedan 2016 och har fortfarande en viktig roll för vår vingård. Druvsorten är Souvignier Gris, vilket också är en av våra huvudsorter på Kullabergs.

Efter skörd i oktober skickades druvorna direkt upp till oss med kyltransport. Det gjorde att vi mer eller mindre oavsiktligt fick maceration i tre dagar under färden. Väl uppe på Kullabergs utförde vår vinmakare K Felix G Åhrberg vinifikationen. Jäsning är gjord på rostfria ståltankar och därefter lagring på ekfat.

Det är ett fylligt vitt vin, trevlig fruktig karaktär som också spänner sig mot brödigt och nötigt. Nyanser av äpple, plommon, lakrits och varma kryddor.

Närmast i tid passar Langweg bra till sommarens grillkvällar, bland annat grillad fisk och ljust kött. Utanför grillen rekommenderar vi gärna schnitzel, beurre blanc eller smörgåsbord.

Drick gärna runt 12-14°C.

Vi är glada att introducera Langweg, ett riktigt vänskapsvin med Österrike!

Comment

Comment

Lansering Lyckeri 2021 och Skäret 2021

Tisdag den 7 juni lanserar vi de två första vinerna från årgång 2021 på Systembolaget, vita vinet Lyckeri 2021 samt rosévinet Skäret 2021. Från kl 10 går det att beställa via Systembolaget hemsida till närmsta butik, samt att vinerna finna i hyllan hos de lokala butikerna. 


Lyckeri 2021, Art# 37720

Vitt vin, friskt och fruktigt med nyanser av gröna äpplen, citron, vit persiska, mango och lindblommor. Passar utmärkt till skaldjur, asiatiska rätter, getost samt säsongens primörer. 
Druvsorter: Donauriesling, Muscaris och Souvignier Gris (alltså ingen Solaris)
 

Skäret 2021, Art# 37723

Rosévin, friskt och fruktigt med karaktär av härliga röda bär så som smultron och lingon. Vi har även byggt upp vinet med underliggande karaktär av ek för att addera fler nyanser till vinet. Passar bra till lagrade ostar, chark, ljust kött samt asiatiskt. 
Druvsorter: Rondo, regent och Cabernet Cortis

Comment

Lunds Akademiska Vinsällska visits our vineyard

Comment

Lunds Akademiska Vinsällska visits our vineyard

On a sunny Saturday in April, we had the pleasure to welcome 60 students of the Lund Academic Wine Association at our vineyard. This is a wine association founded in 2015 by a group of students interested in wine. They have rapidly been growing in numbers from the start and is now the largest association for wine-loving students. The association arranges a lot of wine events in Lund, but also travels to taste wine and experience vineyards. For this occasion, they visited us and a colleague of ours Flyinge Vingård.

During their visit we gave them an overview of who we are and what we want to achieve. We had a guided tour around the property where we talked about our sustainable agriculture methods. We also talked about the challenges of making wine in Sweden and about the Swedish wine industry itself. After, we had a tasting with our own beverages, a sparkling, a white wine and a distillate: Josefinelust 2019, Immelen 2020, and Bränneslyckan Fatlagrad.

This day truly was an exchange of knowledge and passion, which we enjoyed very much. Until next time!

Big thanks to Studio Vega HB for the nice pictures.

Comment