Comment

Lansering Immelen 2021

Nu är det äntligen tid för Immelen 2021 att lanseras på Systembolaget.

Skörden var under oktober 2021 och därefter har vi jäst på olika ståltankar och barriques. Druvorna är till största del Solaris men även lite Souvignier Gris och Muscaris. I december sätter vi våra assemblage, där vi smakar genom alla jäsningar och bestämmer vilka som ska gå till respektive viner. För Immelen väljer vi ungvinerna med högst intensitet och aromatisk mognad. 

Både före och efter assemblage är det viktigt med batonage, där vi rör runt finjästen för att bygga upp vinets struktur och fyllighet. Batonage utförs en gång i veckan från att jäsningen är klar tills vi buteljerar (i detta fall november 2022).

Immelen 2021 är ett vin med många nivåer. Vår metod att blanda flera jäsningar, druvor från olika fält samt jäsningar utförda på olika vis, i ett assemblage ger en mångfald av nyanser och uttryck. Doften bjuder ett brett spann med distinkt tydlig citrus och tropisk frukt till brödiga, nötiga toner och rostade dofter. Finstämd balans mellan syra och frukt, och en lång och rik munkänsla.

Druvsorter: mestadels Solaris men även lite Souvignier Gris och Muscaris
5 g/l restsötma / 6,1 g/l totalsyra

Lansering den 12 maj på Systembolagets exklusiva sortimentet.
Art# 92136

Går att beställa online med leverans till närmsta butik. Samt så kommer den finnas i flera butiker runt om i landet. 

 

Comment

Comment

Lansering Askesäng 2021

Äntligen lanserar vi nästa vin från årgång 2021, det är Askesäng 2021 som legat till sig både på tank och i flaska för att uppnå ytterligare mognad och balans före lansering.

Askesäng är ett fylligt vitt vin gjort på druvsorterna Souvignier Gris och Solaris. Vi skördade fälten på olika dagar under hela oktober. För er som inte kommer ihåg säsongen 2021 så var det en fin växtsäsong som gav druvorna bra mognad. Först en kall och torr vår, men sedan en varm sommar och höst. Under hela vegetationsperioden fick vi även en bra balans med nederbörd.

Vi har jäst både i ståltankar och barriques, delvis malolaktisk jäsning. Batonage, där vi vänder upp finjästen, har vi utfört två gånger i veckan under hela vintern och våren. 

Vinet är mångsidigt med mjuka ektoner. På gommen är den generös, brödig och nötig, och doften är livlig med röda äpplen, ananas samt en antydan av lakritsrot och kryddor.

Testa gärna Askesäng 2021 till grillad fisk, vitt kött, asiatiskt eller smörgåsbord. Serveringstemperatur runt 12-14°C.

4 g/l restsötma / 7,2 g/l totalsyra

Lansering 31 mars på exklusiva sortimentet.
Art# 91200

Går att beställa online med leverans till närmsta butik. Samt så kommer den finnas i minst 44 butiker runt om i landet, se online för lagerstatus. Det är rekord för oss med antal butiker. Kul att butiken i Hemavan kommer ha Askesäng på hyllan!

Comment

Kullabergs Vingård erhåller diplom från Gastronomiska Akademin för sin satsning som Sveriges mest ambitiösa vingård

Comment

Kullabergs Vingård erhåller diplom från Gastronomiska Akademin för sin satsning som Sveriges mest ambitiösa vingård

K Felix G Åhrberg, vinmakare och oenolog, samt Björn Odlander, ordförande, tar emot diplom från Gastronomiska Akademin

Foto: Lena Granefelt.

Kullabergs Vingård erhåller diplom från Gastronomiska Akademin för sin satsning som Sveriges mest ambitiösa vingård

Gastronomiska Akademin och Stockholms Stad höll i måndags bankett i Blå Hallen, Stockholms Stadshus, där medaljer och diplom delades ut till gastronomiska hjältar. Kullabergs Vingård erhöll diplom, från konungens hand, för sin målmedvetna satsning och vad det innebär för den svenska vinnäringen.

 

Motiveringen lyder: För att skapa Sveriges mest ambitiösa vingård med högklassiga viner. Sveriges mest ambitiösa vingård har nu invigt sin nya anläggning. Med nyplanteringar är siktet nu inställt på 30 hektar, och därmed börjar svensk vinnäring få fullvuxna producenter av högklassiga viner i tillräckliga volymer.

 

Kullabergs Vingård gläds åt erkännandet. Victor Dahl, vd på Kullabergs Vingård, kommenterar: ”Det känns fantastiskt att vår vingård och den målmedvetna satsningen som vi gör får Sveriges finaste gastronomiska erkännande. Det betyder mycket både för Kullabergs Vingård och svensk vinnäring som nu tydligt blivit accepterat i Sverige”

 

Mat och dryck under banketten var noga utvalt för att visa Sveriges fina sidor. Kullabergs Askesäng 2021 serverades till huvudrätten som var halstrad gösfilé från Hjälmaren med gulbetsgömma och potatis. Vi hoppas att Stockholms gastronomi, de internationella gästerna samt Hans Majestät Konungen och Prins Carl Philip uppskattade smakkombinationen.

 

K Felix G Åhrberg, vinmakare och oenolog på Kullabergs Vingård, ställde sig på scen och berättade om vinet i diktform:

 

Ett av norra Europas vackraste viner i våra glas. Souvignier Gris och Solaris hand i hand ger kropp o glädje till detta kalas. 

 

Citrus, blomma, smörigt o mjukt, giftes på stål och ek. 

Sensationellt att detta svenska vin kom med 2021s väderlek. 

 

Detta vita från Kullabergs vingård. Det är ärofyllt som blott dess vinmakare att få presentera Askesäng.

Gott, kul, kallar det till och med själavård.

 

Sådana här viner har precis börjat krypa fram ur vår skånska mylla, köpes över riket och klär ofta hemma någons hylla.

 

Det som i framtiden nalkas och kommas skall blir bättre,

lovar jag, det är mitt kall.

 

Askesäng 2021 lanseras på Systembolagets exklusiva sortiment den 31 mars och finns tillgängligt på flera butiker runt om i landet, samt i Systembolagets beställningssortiment.

 

Under kvällen erhöll andra aktörer diplom för olika gastronomiska prestationer. Samt att Stockholms Stad invigdes som europeisk gastronomisk huvudstad. Läs gärna mer om banketten:

 

Länk till pressmeddelandet för hela invigningen: 

https://www.mynewsdesk.com/se/capitalofgastronomy/pressreleases/glansfull-invigning-av-stockholm-european-capital-of-gastronomy-paa-stadshuset-3233258

 

Länk till själva prisutdelningen:

https://www.mynewsdesk.com/se/capitalofgastronomy/news/gastronomiska-akademiens-beloeningar-delades-ut-paa-stockholms-stadshus-461892

Foto: Lena Granefelt.

Foto: Lena Granefelt.

Comment

Comment

Forskare studerar skånskt vin + småländsk svart kaviar!

Forskare studerar skånskt vin + småländsk svart kaviar!

Kullabergs Vingård, Arctic Roe of Scandinavia (AROS) samt tre lärosäten Högskolan Kristianstad, SLU och Universitet Örebro ska tillsammans studera hållbara, komplexa & värdefulla livsmedel. Fokus är på sensorik och kunna förutsäga attraktiva smakkombinationer. Forskningsprojektet har fått statligt stöd om 6 miljoner av Formas. Det här ska bli väldigt roligt och intressant!

Läs mer: https://www.hkr.se/nyheter/2023/forskare-studerar-skanskt-vin--smalandsk-svart-kaviar/

Comment