The Guardian writes about a promising Swedish wine industry. Great article, but we want to point out that it was possible to make great wines in Sweden even before global warming.
Nu lanserar vi nästa vin från årgång 2021. Ett speciellt vin för oss då det är första gången vi producerat ett EU-vin.
Vi har arbetat över landsgränser för att utbyta vinodlingskunskap och vinframställningsmetoder. Druvorna är odlade i Steiermark, i sydöstra hörnet av Österrike, av vår kära vän Franz Schuster. Franz har jobbat med oss ända sedan 2016 och har fortfarande en viktig roll för vår vingård. Druvsorten är Souvignier Gris, vilket också är en av våra huvudsorter på Kullabergs.
Efter skörd i oktober skickades druvorna direkt upp till oss med kyltransport. Det gjorde att vi mer eller mindre oavsiktligt fick maceration i tre dagar under färden. Väl uppe på Kullabergs utförde vår vinmakare K Felix G Åhrberg vinifikationen. Jäsning är gjord på rostfria ståltankar och därefter lagring på ekfat.
Det är ett fylligt vitt vin, trevlig fruktig karaktär som också spänner sig mot brödigt och nötigt. Nyanser av äpple, plommon, lakrits och varma kryddor.
Närmast i tid passar Langweg bra till sommarens grillkvällar, bland annat grillad fisk och ljust kött. Utanför grillen rekommenderar vi gärna schnitzel, beurre blanc eller smörgåsbord.
Drick gärna runt 12-14°C.
Vi är glada att introducera Langweg, ett riktigt vänskapsvin med Österrike!
Tisdag den 7 juni lanserar vi de två första vinerna från årgång 2021 på Systembolaget, vita vinet Lyckeri 2021 samt rosévinet Skäret 2021. Från kl 10 går det att beställa via Systembolaget hemsida till närmsta butik, samt att vinerna finna i hyllan hos de lokala butikerna.
Lyckeri 2021, Art# 37720
Vitt vin, friskt och fruktigt med nyanser av gröna äpplen, citron, vit persiska, mango och lindblommor. Passar utmärkt till skaldjur, asiatiska rätter, getost samt säsongens primörer.
Druvsorter: Donauriesling, Muscaris och Souvignier Gris (alltså ingen Solaris)
Skäret 2021, Art# 37723
Rosévin, friskt och fruktigt med karaktär av härliga röda bär så som smultron och lingon. Vi har även byggt upp vinet med underliggande karaktär av ek för att addera fler nyanser till vinet. Passar bra till lagrade ostar, chark, ljust kött samt asiatiskt.
Druvsorter: Rondo, regent och Cabernet Cortis
On a sunny Saturday in April, we had the pleasure to welcome 60 students of the Lund Academic Wine Association at our vineyard. This is a wine association founded in 2015 by a group of students interested in wine. They have rapidly been growing in numbers from the start and is now the largest association for wine-loving students. The association arranges a lot of wine events in Lund, but also travels to taste wine and experience vineyards. For this occasion, they visited us and a colleague of ours Flyinge Vingård.
During their visit we gave them an overview of who we are and what we want to achieve. We had a guided tour around the property where we talked about our sustainable agriculture methods. We also talked about the challenges of making wine in Sweden and about the Swedish wine industry itself. After, we had a tasting with our own beverages, a sparkling, a white wine and a distillate: Josefinelust 2019, Immelen 2020, and Bränneslyckan Fatlagrad.
This day truly was an exchange of knowledge and passion, which we enjoyed very much. Until next time!
Big thanks to Studio Vega HB for the nice pictures.
Julen närmar sig vilket också betyder att nyårsafton är på ingång. Lagom till dessa festligheter lanserar vi nya upplagor av både Immelen och Josefinelust på Systembolagets exklusiva sortiment.
Fredag 10 december kl 10 går vinerna att beställa via Systembolagets hemsida samt att de står i hyllan i vissa butiker. Exempelvis Höganäs, Väla och olika butiker vid Malmö, Göteborg och Stockholm. Se på Systembolagets hemsida för senaste lagersaldo.
Immelen 2020, art# 93147
Odlingssäsongen 2020 började med en kall och torr vår för att under sensommaren och hösten övergå till något soligare klimat. Vi valde att hålla ner mängden druvor per stock vilket bidrog till att vi är väldigt nöjda med kvalitén för årgången.
Skörden gick av stapeln första halvan av oktober, vi plockar olika druvsorter från flera odlingslägen. Exempelvis har vi fem odlingslägen med Solaris. Vi jäser dessa separat i ståltankar och ekfat där varje jäsning får sin egen nyans. Under vintern blandar vi våra assemblage, för Immelen har vi valt de batcher med högst intensitet och aromatisk mognad. När vi blandat fortsätter vi att bygga ut det unga vinet genom att batonera, det innebär att röra upp finjästen. Vi gör detta två gånger i veckan i nio månader. En hel del arbete bakom men vi blir också rikligt belönade. Immelen är ett stort och fylligt vin med ett brett spektrum av flera olika nyanser.
Druvsorterna i Immelen 2020 är till största delen Solaris, cirka 80 procent, men även Souvignier Gris och Muscaris. Jäsning till hälften på stål och hälften på ek, nya ekfat. Lagring på ståltankar.
Immelen 2020 belönades nyligen med guldmedalj i International PIWI Wine Award. Dock har årgången inte hunnit delta i fler tävlingar. Tidigare årgångar av Immelen har vunnit flera ädla medaljer i Decanter, AWC, IWC samt PWI Wine Awards.
Immelen är även ett uppskattat vin av Madeleine Stenwreth, Master of Wine:
”Immelen was a real eye opener for me! A wine from the Nordics which makes a confident statement of what this emerging, seriously cool climate region is capable of and where the sum is greater than its parts. As much as it is aromatics driven with a pretty elderflower lift, it shows a lovely flinty edge which gives it a bit of attitude which harmonises nicely with its textural qualities. A really clever wine. “
Josefinelust Brut Zero 2019, art# 94109
Vi är också glada att lansera en ny omgång av vårt mousserande Josefinelust. Vi plockade druvorna tidigt i skördeperioden, vilket ger hög syra som är önskvärt till ett mousserande vin. Josefinelust har genomgått andra jäsning på flaska och sedan legat tolv månader på finjästen. Andrajäsning på flaska är den traditionella metoden, vilket vi själva kallar Méthode Cape Kullaberg - MCK. Vid dosagen tillsatte vi inget socker, det innebär att Josefinelust klassas som Brut-Zero.
Vinet har frisk och elegant karaktär med fin munkänsla som hänger kvar länge. Det passar utmärkt till skaldjur, fisk, grönsaksrätter samt både före och efter 12-slaget.
Vi gläds åt följande utmärkelser:
Top Gold i International PIWI Wine Award
Seal of approval AWC Vienna
Bronsmedalj i International Wine Challenge
Bronsmedalj i Decanter 2020
Både Immelen 2020 och Josefinelust Brut-Zero 2019 är mindre lanseringar, 900 flaskor respektive 750 flaskor.
Sju medaljer varav två guldmedaljer gör att Kullabergs Vingård erhåller en stjärna i AWC, världens största vintävling och en av de mest prestigefyllda. Det är första gången en svensk vingård når denna kvalitetsutmärkelse.
Svenskt vin har utvecklats snabbt senaste åren och tar till vara på ett något kallare klimat med potential för friska och aromatiska viner. Kullabergs Vingård visar bland annat prov på detta genom att erhålla både fler och ädlare valörer i internationella vintävlingar och kvalitetsbedömning.
AWC är världens största och en av de mest erkända vinbedömningarna. Vinerna provas blint två gånger av en auktoriserad och tränad jury bestående av vinmakare, oenologer och vinsensoriker. Vinet bedöms utifrån flera egenskaper som sedan ger en poäng på en skala 0-100. Detta kan leda till utmärkelserna brons, silver eller guld. I AWC räknas sedan vingårdens sex bästa viner ihop och ger chans för vingården uppnå en till tre stjärnor. En stjärna uppnås vid 528 poäng, två stjärnor från 537 poäng och tre stjärnor från och med 546 poäng.
Kullabergs Vingård erhöll sju medaljer, varav 2 brons, 3 silver och 2 guld. Immelen 2019, som det finns några flaskor kvar av på Systembolaget, kröntes med guld samt nylanserade Askesäng 2020 likaså. När poängen summeras från sex vinerna med högst betyg blir det 534,2 poäng, vilket resulterar i en stjärna och utnämningen Star Winery.
Vår vinmakare K Felix G Åhrberg som har sitt alma mater vid Klosterneunberg i Österrike är väldigt glad för utmärkelserna:
”Det är en utmaning att producera ett så brett spann av viner för att kunna kvalificera som stjärnvingård. Det är spännande att få bryta ny mark och mycket stimulerande att få ett sådant erkännande”
Kullabergs Vingård är i ett expansivt skede och bygger en ny produktionsanläggning som har möjlighet att hantera druvor från 30 hektar. Den nya vinkällaren beräknas stå klar till sommaren 2022 och ska kunna användas av vinmakare flera generationer framöver.
”Vi befinner oss fortfarande i en etableringsfas där vi ska fortsätta plantera samt bygger ny anläggning för vinproduktion. Den här stjärnan ger energi och mod för framtiden” säger Victor Dahl, VD på Kullabergs Vingård